Nieuws Actueel

Prosus zakt op Damrak na waarschuwing forse winstdaling

Prosus behoorde dinsdag tot de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. De techinvesteerder waarschuwde voor een forse winstdaling in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar. De daling komt onder meer omdat Prosus vorig jaar nog een forse winst boekte op de verkoop van aandelen van het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent. Ook moet Prosus dit jaar meer aan waarde afschrijven op zijn resterende belang in Tencent. Het aandeel werd bijna 4 procent lager gezet en stond daarmee onderaan in de AEX-index.

ANP 22 november 2022

Prosus boekte in de eerste helft van vorig jaar nog een winst van 12,3 miljard dollar (zo'n 12 miljard euro) op de verkoop van een belang van 2 procent in Tencent. Dit jaar leverde een verdere verkoop van aandelen Tencent slechts 2,8 miljard dollar op. De winst per aandeel zal daardoor flink lager uitvallen. Het bedrijf komt woensdag met de volledige resultaten.

De stemming op de beurzen was gematigd positief, na de recente zorgen over de nieuwe coronamaatregelen in China die volgden op een sterke opleving van het virus in het land. De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 711,16 punten. De MidKap klom ook 0,1 procent, tot 930,85 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,1 procent.

Olie- en gasconcern Shell (plus 2,9 procent) was de sterkste stijger in de AEX. Het koersherstel volgde op de reuring op de oliemarkten die was ontstaan door tegenstrijdige berichten over de productie van oliekartel OPEC+. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde namelijk dat het oliekartel OPEC zou praten over een productieverhoging, maar dat werd door oliestaat Saoedi-Arabië ontkend.

In de MidKap klom Fugro 1,5 procent. De bodemonderzoeker heeft een opdracht ontvangen uit de Verenigde Staten van Community Offshore Wind, een samenwerkingsverband van de energiebedrijven RWE en National Grid.

Vivoryon Therapeutics kelderde 14 procent na tegenvallende resultaten. De biotechnoloog leed in de eerste negen maanden van het jaar een nettoverlies van 18,9 miljoen euro, tegen een verlies van 7,3 miljoen euro een jaar geleden. Accsys steeg 4 procent. De houtveredelaar boekte in het afgelopen halfjaar meer omzet dankzij hogere verkoopprijzen.

De euro was 1,0253 dollar waard, tegen 1,0239 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 80,68 dollar en Brentolie werd 0,9 procent duurder op 88,22 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws