Nieuws Actueel

Protest buurt tegen uitbreiden koel- en vriesbedrijf E-Coldstore in Neede

Van onze redactie 30 september 2015

E Coldstore Frans Nikkels

De bezwaren gelden ook voor de toekomstige, in hun ogen ingrijpende uitbreiding van een vrieshuis op het terrein van E-Coldstore, dat grenst aan hun tuinen. De gemeente Berkelland heeft hiervoor inmiddels de benodigde omgevingsvergunning verleend.Supergroen Directeur Inge Denekamp van E-Coldstore zegt het belangrijk te vinden in contact te blijven met de buurt. "Daarom maken we even een pas op de plaats met de nieuwbouw tot dit bezwaarschrift door de gemeente is afgehandeld", zegt ze. "We waren ook van plan al het laden en lossen op ons terrein inpandig te maken, maar moesten daarvan afzien omdat de buurt voor een planschaderegeling ging. Wij worden als boosdoener gezien, terwijl we juist supergroen werken."‘Razende’ koelmotoren De Hengeler-bewoners zeggen geluidshinder te ervaren van de 'razende' koelmotoren op de bedrijfsdaken, het vrachtverkeer en het laden en lossen door de trucks op het complex. Verder is er stankoverlast, veroorzaken trillingen scheuren in de muren van huizen en wordt het verkeer onveiliger in een buurt met veel schoolgaande kinderen.‘Vrachtwagens door mijn achtertuin’De bezwaarmakers verwachten dat de overlast nog drastischer vormen gaat aannemen. 'We vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente ons na een jarenlang gevecht in de kou laat staan. Onze belangen worden weer onvoldoende behartigd en de gemeente verschuilt zich achter regeltjes. De uitdrukking 'De vrachtwagens rijden door mijn achtertuin' is voor ons de harde, dagelijkse werkelijkheid', schrijft woordvoerder Maikel van der Neut namens de buurt aan de Berkellandse politiek.

Betere opties De bewoners zouden graag zien dat de onderneming verhuist naar een ander, meer geschikt bedrijvenpark in Neede. Het huidige industrieterrein aan de andere kant van het dorp en De Laarberg worden als betere opties genoemd om er een grotere onderneming als E-Coldstore te huisvesten.

Geluidsmetingen "Er zit al honderd jaar industrie op deze plek", geeft Denekamp namens E-Coldstore aan. "Voordat wij hier kwamen, stond er een bedrijfsverzamelgebouw met veel vleesverwerkende bedrijfjes waarvan wij een klein onderdeel waren. De huidige toestand valt niet te vergelijken met destijds. Toen reden er veel meer trucks af en aan, dat is nu meer gestroomlijnd. Ik begrijp de buurt heel goed, de laatste drie jaar is echter juist veel verduurzaamd op ons terrein, met onder meer zonnepanelen. We verrichten zelf ook geluidsmetingen, je haalt al 35 decibellen bij vallend blad... Drie maanden geleden hebben we alle buurtbewoners op de zaak geïnformeerd over onze plannen. Lang niet iedereen was ertegen. Het meeste protest komt van twee bewoners die hier het laatst zijn komen wonen. Maar als je een huis koopt weet je toch dat het in de buurt van een bedrijventerrein ligt?"

Jammer De directeur van E-Coldstore vindt het heel jammer dat het nu zo hard gespeeld wordt. "Maar als je als schuldige wordt neergezet, valt daar heel moeilijk tegen te communiceren. Daarom stellen we de nieuwbouw ook even uit. Of we op den duur nog verder gaan uitbreiden? Niet binnen een jaar, zo is nu ons voornemen, maar je weet nooit wat er in de toekomst nog gewenst is."

Voor E-Coldstore zich vestigde aan het Rapenburg, stond er een bedrijfsverzamelgebouw met veel kleine, vleesverwerkende ondernemingen waarvan het zelf een onderdeel was. Er reed toen volgens de directeur van E-Coldstore meer vrachtverkeer af en aan. Foto: Frans Nikkels