Nieuws Actueel

Protest tegen azc's zwelt verder aan

Van onze redactie 22 december 2014

6 'burgercomités' in verschillende Nederlandse gemeenten kondigden dit weekeinde aan te gaan samenwerken onder de noemer azc-alert.

"Bij het opzetten van nieuwe asielzoekerscentra worden burgers overvallen en compleet buitenspel gezet. Wij denken dat de maat nu vol is", stelt het burgercomité Eindhoven, initiatiefnemer van de samenwerking. Dat comité verzette zich tegen de komst van 700 vluchtelingen in een voormalig bejaardenhuis in de stad. Het protest richtte zich vooral tegen het hoge aantal opvangplekken en de manier waarop het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de opvang er 'doordrukte'. "Dat laatste is een landelijk probleem en dat willen we landelijk aanpakken, want samen staan we sterker", zegt woordvoerster Anita Hendriks, tevens medewerkster van de Brabantse PVV-fractie. Dat gebeurt onder meer via de website azc-alert.nl.

De burgercomités uit Leerdam en Oranje bevestigen de samenwerking. Ook comités uit de gemeentes Enschede, Cranendonck en Middelburg zouden meedoen. Hoe groot de achterban van dergelijke comités is, is niet altijd duidelijk. Ze spelen wel een prominente rol in de discussie. Het COA zegt het initiatief azc-alert te kennen, maar wil zich vooral richten op overleg 'in platforms waarin omwonenden zitten, samen met ons, gemeente en politie'. "Daar is dialoog mogelijk op basis van meer betrouwbare informatie", aldus een woordvoerder. Lees het hele verhaal in de regionale dagbladen van maandag.