Nieuws Actueel

Provincie boeit Geert Wilders niet

Van onze redactie 2 februari 2015

De interesse van Wilders in provinciale politiek is volgens voormalige partijgenoten minimaal: het gaat hem uitsluitend om de machtsfactor in de Eerste Kamer. Hoe meer zetels in de provincie, des te sterker de oppositierol van de PVV in de senaat. Kandidaten in de provincie moeten vooral 'geen heibel' opleveren, zegt PVV-watcher Chris Aalberts.

Niet bemoeit De PVV-lijsttrekker in Groningen Ton van Kesteren bevestigt dat Wilders zich de afgelopen jaren 'nergens mee heeft bemoeid'. "Het beeld dat hij een almachtige figuur is die alles vanuit Den Haag bepaalt, is niet waar. Hij heeft ons vrij gelaten."

Wilders liet onlangs weten dat het zijn provinciale partijgenoten in grote lijnen vrij staat hun eigen verkiezingsprogramma samen te stellen. Zo verdween het hoofddoekverbod voor ambtenaren in de Randstadprovincies uit het programma. In het noorden is de anti-islamboodschap aanwezig, maar het is daar geen speerpunt. Daar is vooral de strijd tegen de windmolens hot.

In Drenthe kiest de PVV voor de aanval op de 'groene gekte'. In Brabant strijdt de partij tegen 'horizonvervuiling' door zowel windmolens als moskeeën, aldus het verkiezingsprogramma.

Kandidaten vinden Kandidaten vinden is niet zo eenvoudig voor de PVV. ​Vandaag moeten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren. Bij de PVV in Friesland valt er niet veel te kiezen, net zo min als in Groningen, Drenthe en enkele andere provincies. Waar de kandidatenlijsten van bijvoorbeeld VVD, PvdA en CDA vaak 30 tot 40 personen tellen, stokt het bij de PVV in Groningen bij 10. In Flevoland en Overijssel was de partij tot op het laatst druk doende om een aanvaardbaar team te presenteren.