Nieuws Actueel

PvdA, SP, GL: omzeilen uitzendcao aanpakken

Van onze redactie 23 maart 2015

Image 4820962

Wat de SP betreft moet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dit bij wet verbieden.

Contracting John Kerstens (PvdA) en Paul Ulenbelt (SP) maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen. Aanleiding is een FNV-rapport waaruit blijkt dat het omzeilen van de uitzendcao toeneemt. Bedrijven zouden miljoenen verdienen door cao-werknemers te ontslaan om vervolgens via een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau, toch weer mensen in te huren. Bij deze vorm van 'contracting' is het bedrijf veel minder geld kwijt aan loonkosten.

Kerstens wil dat Asscher dit aanpakt en 'gelijk loon voor gelijk werk' garandeert. Hij wil dinsdag in het vragenuurtje een reactie van Asscher op het FNV-rapport.

Krokodillentranen Volgens SP'er Ulenbelt is contracting ,,de meest gemene vorm van ondermijning van de cao''. Hij stelt dat Asscher hier juist eerder al iets aan had kunnen doen, bij de behandeling van zijn recent aangenomen wet die schijnconstructies aanpakt. Als Asscher nu kritiek heeft op de contracting zijn dat ,,krokodillentranen'', aldus Ulenbelt, die met de minister een Kamerdebat wil over de kwestie.