Nieuws Actueel

PvdA: Hogere boetes voor megabonussen

Lotte Grimberg 2 oktober 2014

De boetes die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil opleggen aan banken en verzekeraars die zich niet houden aan de afspraken over bonussen, zijn veel te laag. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer gaat donderdag in een debat met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) veel hogere boetes eisen. Een PvdA-woordvoerder heeft dat gezegd na een bericht in het AD.

OvertredingenBonussen mogen van Dijsselbloem vanaf volgend jaar nog maar 20 procent van het vaste salaris bedragen. De boete bij overtreding bedraagt maximaal 1 miljoen. Nijboer eist een maximum van 4 miljoen en wil boetes bij meer overtredingen bovendien kunnen stapelen. Ze zouden dan kunnen oplopen tot boven de 10 miljoen euro. De PvdA wil bovendien zekerheid dat banken de vaste salarissen niet ophogen en de regels zo omzeilen.

DebatGroenLinks gaat in het debat voorstellen dat in de financiële sector de best betaalde werknemer van onderneming maximaal 20 maal zo veel mag verdienen als de laagst betaalde. Kamerlid Jesse Klaver wil dit wettelijk vastleggen en dient daarvoor een voorstel in.