Nieuws Actueel

PvdA is om: rekentoets komt er

Van onze redactie 27 januari 2015

Ook de VVD en de PVV zijn voor de verplichte toets, die bedoeld is om het rekenniveau te verhogen. Dat was nodig omdat vervolgopleidingen klaagden dat studenten vaak niet goed kunnen rekenen.

De PvdA wist eerst nog niet zeker of ze door wilde met de rekentoets, die al jaren geleden is afgesproken, omdat er veel kritiek op komt vanuit het onderwijs. Maar de coalitiepartij is toch voor, zo liet PvdA-Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing dinsdag weten.

Zorgvuldig De PvdA'er zei dat ze niet twijfelde over de toets, maar dat ze zorgvuldig wilde zijn. Ze heeft eerst met veel jongeren en docenten gesproken. Ook wees ze op de verbeteringen die zijn aangebracht. Verder is afgesproken dat er vier herkansingen mogelijk zijn en slagen leerlingen ook met een 4,5 als cijfer voor de toets. Daarna worden de eisen hoger.

De rest van de oppositie is tegen de toets. De SP vindt het onvoorstelbaar dat de PvdA ,,buigt voor een deal in de coalitie''. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft de toets geen draagvlak in het onderwijs en is het beter om te investeren in het rekenonderwijs. Maar volgens Jadnanansing is er al 500 miljoen euro in de verbetering van het rekenen gestopt.

De onderwijsorganisaties vinden dat de test alleen moet worden gebruikt om het niveau te meten en niet om het diploma ervan te laten afhangen.