Nieuws Actueel

PvdA lijkt schade te beperken in stembus

Van onze redactie 20 november 2014

De partij die in de landelijke peilingen op een dieptepunt staat, wist woensdagavond in diverse tussenstanden de schade redelijk te beperken.

Alkmaar In Alkmaar, waar het lokale OPA dik won (9 zetels), verloor de PvdA 2 zetels, maar blijft daarmee wel de 2de partij. In 's Hertogenbosch was het tot op het laatst spannend. D66 ging er uiteindelijk procentueel met de winst vandoor, al haalde de partij met 5 zetels evenveel stoelen in de raad als de VVD (was 5), het CDA (was 4) en 2 lokale partijen. De PvdA verloor een zetel en kwam uit op 4.

De partij van Alexander Pechtold krijgt nu het voortouw bij de collegevorming. De opkomst in de hoofdstad van Brabant was 40,4%, beduidend lager dan de landelijke opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in maar, toen dat percentage op 53,8 lag.

Oss In SP-bolwerk Oss kregen de coalitiepartijen rake klappen. De VVD ging van 6 naar 2 zetels en de PvdA leverde er 2 in, van 4 naar 2. Lokale partij VDG werd de grote winnaar, gevolgd door de SP, die zich handhaafde met 9 zetels.

Ook in Groesbeek, Nissewaard en Krimpenerwaard togen mensen woensdag naar de stembus. Hier ging de winst naar lokale partijen, die ook al de grote winnaars waren bij de reguliere gemeenteraadsverkiezingen eerder in maart dit jaar. De uitslagen bij herindelingsverkiezingen zijn door de deelname van lokale partijen moeilijk te vertalen naar een landelijk niveau. Ook deed de PVV woensdag nergens mee, terwijl die partij in de landelijke peilingen hoge ogen gooit.