Nieuws Actueel

PvdA pleit voor wet op dataverkeer

Van onze redactie 25 november 2014

Die wet moet de privacy op het internet beschermen. Er moet ook precies in komen te staan wat de overheid wel en niet mag in de strijd tegen cybercrime. De PvdA-Kamerleden Jeroen Recourt en Astrid Oosenbrug komen dinsdag tijdens het debat over de begroting Veiligheid en Justitie met hun voorstel.

Niet goed beschermd "Transport, opslag en verwerking van data raakt iedere Nederlander in zijn dagelijks leven. E-mails, sms’jes, maar ook bijvoorbeeld reisgegevens belanden in servers. Die data zijn niet goed beschermd. De huidige wet is ouderwets; het is alsof we met een postkoets de digitale snelweg betreden'', zegt Recourt.

De PvdA wil dat mensen die ooit iets op het internet hebben uitgevoerd, het recht krijgen om daar 'vergeten te worden', dus eigenlijk verdwijnen. De partij wil ook een meldplicht voor datalekken. Verder vindt ze dat de overheid van een provider moet kunnen eisen om 'content' als kinderporno te verwijderen, ook al is die provider niet verantwoordelijk voor de inhoud.

BedrijvenHet duo hoopt dat Nederland door de wet ook een aantrekkelijker vestigingsland wordt voor bedrijven in de internetwereld. "Het potentieel van de Nederlandse digitale economie is gigantisch. Nederland is het op een na grootste internetknooppunt van de wereld en nu al biedt de interneteconomie werk aan 140.000 mensen. Recentelijk heeft Google besloten een groot datacentrum in de Eemshaven te bouwen.''