Nieuws Actueel

PvdA stelt kamervragen over Achterhoekse thuiszorgorgansatie Sensire

Van onze redactie 31 maart 2015

Sensire ANP

Die geruchten werden vorige week aangewakkerd door vakbond Abvakabo FNV. Sensire ontkent dat er van druk sprake is. Ook gedwongen ontslag zou niet aan de orde zijn. Kerstens en Van Dijk willen van Van Rijn weten hoe hij over de situatie denkt. Ze vragen hem onder meer of er sprake is van schijnzelfstandigheid als de Sensire-werknemers als zzp’ers verder gaan. Verder willen ze weten of de staatssecretaris het een goede zaak vindt dat het werk van de verzorgenden niet meer vanuit een vast dienstverband wordt verricht, maar door zelfstandigen.

Als hij dit geen goede ontwikkeling vindt, willen de Kamerleden weten welke concrete stappen hij zet om dit te voorkomen. De twee PvdA’ers vragen tevens of er volgens Van Rijn sprake is van een schijnconstructie. Daarbij roepen ze in herinnering dat er rond het ontslag van de thuishulpen van Sensire, in 2013, eenzelfde discussie speelde.

‘Geen gedwongen ontslagen’

Volgens Abvakabo FNV dringt de thuiszorgorganisatie er tijdens bijeenkomsten met medewerkers op aan dat zij zich als zelfstandigen vestigen en zich laten inhuren. Een woordvoerster van Sensire sprak vorige week met klem tegen dat er van (gedwongen) ontslag sprake zou zijn. Eveneens ontkende zij dat medewerkers onder druk worden gezet om hun vaste dienstverband om te zetten in werken als zzp’er. Wel bevestigde ze dat er gesprekken met medewerkers worden gevoerd over de toekomst.