Nieuws Actueel

PvdA zet oudgedienden op zijspoor: oud-voorzitter Koole boos op Spekman

Van onze redactie 11 december 2014

Ter Horst accepteert de lage plek (10) niet en keert niet terug in de senaat. Koole laat de optie nog open om via een uitspraak van de partijleden alsnog op een hogere plek te komen. Koole stond de vorige keer op plek 8, ditmaal zou hij op 12 komen. Regionale spreiding zou hiervoor het argument zijn. Gezien de peilingen is 12 echter een onverkiesbare plek. Koole: "Je kunt niet iemand met zo'n staat van dienst gewoon even aan de kant schuiven."

De oud-partijvoorzitter (2001- 2005) toonde zich eerder dit jaar kritisch over de koers van de partij en zei dat de PvdA 'een vertrouwenscrisis' heeft met de kiezers. Koole vermoedt dat die kritiek nu een rol heeft gespeeld.

Gesprek met Spekman Een uitvoerig telefoongesprek met partijvoorzitter Hans Spekman leidde dinsdagavond niet tot een andere uitkomst. "Spekman stelt dat hij zich aan de regionale spreiding moet houden. Natuurlijk houd je daar rekening mee, maar als dat evident bizarre uitschieters oplevert dan corrigeer je dat en leg je dat voor aan het congres. Dat heeft hij niet gedaan."

Terwijl de PvdA haar oudgedienden op een zijspoor lijkt te zetten, zet het CDA de deur juist open voor bekende namen van weleer. Op de conceptlijst voor de Eerste Kamer staan veel prominente CDA'ers, zoals onder meer de voormalig staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma. Ook de voormalige partijvoorzitter, Marnix van Rij, staat op de lijst.