Nieuws Actueel

PVV-lijsttrekker huurde bedrijf zoon in

Van onze redactie 28 februari 2015

Image 4786894

Faber heeft het bedrijf van haar zoon ingezet voor het beheer van de website van PVV Gelderland. Faber is sinds maart 2011 voorzitter van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland. Volgens de krant gaf de Gelderse fractie in 2012 en 2013 bijna 8500 euro uit aan kosten voor de website. De werkzaamheden voor de website werden eerder kosteloos gedaan door Statenlid Marc van Kampen, aldus de NRC.

Advies​Faber heeft via een integriteitsbureau hoogleraar staatsrecht, Douwe Jan Elzinga, om advies gevraagd. Die stelt in het advies dat het ,,wijs en verstandig'' is de samenwerking ,,in deze vorm te beëindigen''. De PVV-woordvoerder laat weten dat dat inmiddels is gebeurd.

Volgens Elzinga heeft de partij een ,,integriteitsrisico'' genomen door het bedrijf in te huren, al heeft niet Fabers zoon maar zijn compagnon de werkzaamheden voor de website van de partij verricht. Er is ,,geen sprake van een evident integriteitsprobleem'', oordeelt de hoogleraar.

Onjuiste declaraties​Faber maakte eerder naam door fel van leer te trekken tegen Co Verdaas. Die kwam als Gelderse gedeputeerde onder vuur te liggen omdat hij onjuiste declaraties zou hebben ingediend. De Gelderse fractie van de PVV deed zelfs aangifte tegen Verdaas.