Nieuws Actueel

PWS Almelo, van eenmanszaak naar florerend constructiebedrijf

Van onze redactie 2 juni 2015

PWS Almelo Peter Willems Wim Goorhuis

„Omdat we als onderaannemer werkzaam waren, weet het grote publiek niet dat wij de makers zijn, maar in vrienden- en familie- en zakelijke kringen kreeg ik telkens te horen hoe mooi het was”, aldus eigenaar Peter Willems, die eigenhandig meehielp het bouwwerk te monteren. De laatste jaren volbracht het bedrijf al menig bijzonder project. Van trappenhuizen tot aan rvs-bekistingen voor materiaal achterop vrachtwagens en een groot deel van het interieur van het distributiecentrum van Timberland. Samen met Arjan, zijn broer en eigenaar van het inpandige Willems Accountants & Belastingadviseurs, runt Peter Willems het constructiebedrijf op het Bedrijvenpark Twente.

Opgericht uit noodzaak

PWS Almelo werd begin jaren negentig opgericht uit een soort van noodzaak. „In 1992 was het ook niet zo’n beste tijd. Vaste banen waren schaars. Je kon kiezen om voor een uitzendbureau te werken, met als gevolg dat je om de paar weken elders gedetacheerd werd. Ik ben toen als zelfstandige aan de slag gegaan”, vertelt Willems. „Ik had al wat klantjes, voornamelijk boeren, waarbij ik af en toe eens wat klein laswerk deed. Destijds werkte ik nog vanuit de garage bij mijn ouderlijk huis, bij een boer in Wierden had ik achter in het erf een lasmachine staan. Vervolgens ging het lopen. In 1997 verruilde ik de garage voor het pand hier, dat we inmiddels al een keer hebben uitgebreid. Eens in de anderhalf, twee jaar groeiden we iets, kwam er een personeelslid bij, met als gevolg dat hier nu acht werknemers lopen. En veel groter hoef ik ook niet te worden.”

Dromen over een nieuwe hal

Tegenwoordig beschikt PWS Almelo over een brede diversiteit aan opdrachtgevers, die al jaren loyaal zijn aan het constructiebedrijf. Willems is een tevreden mens, met een bescheiden ambitie: „In de toekomst hoop ik nog een keer een nieuwe hal te bouwen, waarin alles iets professioneler is, waarin iedereen iets meer werkruimte heeft en waarin we aan de zijkant en de voorkant kunnen laden en lossen. Maar zonder daarbij te groeien naar 25 tot 30 man personeel. Dat uitbreiden moet ook niet te lang duren. Ik ben nu 45 jaar oud.”

Sprong voorwaarts

Uitgerekend dankzij de crisis maakte PWS Almelo in bedrijfsmatig opzicht al wel een flinke sprong voorwaarts. ,,Daardoor hebben we een bouwkundig ingenieur kunnen aannemen, die anders voor een veel groter bedrijf had gewerkt. Dankzij die toevoeging kunnen we vrijwel alles ontwerpen”, verklaart Willems, wiens takenpakket door de jaren heen flink is veranderd. Tegenwoordig zit hij dagelijks in een kantoortje met uitzicht over de hal; de plek waar hij het liefst volle dagen wil doorbrengen. Wekelijks is Willems echter nog zo’n twintig uur in de werkplaats te vinden, tussen de andere lassers.

Foto: Peter Willems, eigenaar van PWS Almelo. (Wim Goorhuis)