Nieuws Actueel

Qatar Airways wil meer vliegen op Amsterdam

Van onze redactie 26 mei 2015

Image 4949500

De Arabieren worden door concurrerende airlines in de Verenigde Staten beschuldigd van oneerlijke concurrentie, omdat ze miljarden aan oliegeld zouden ontvangen uit de staatskas van het steenrijke Qatar. Nederland wil eerst meer duidelijkheid hierover en daarom krijgt Qatar Airways voorlopig geen nieuwe landingsrechten.

Topman Akbar Al Baker spreekt alle beschuldigingen tegen en stelt dat hij zelfs open staat voor een samenwerking met de KLM, bijvoorbeeld door middel van zogenoemde 'code share’-vluchten. Hij was dinsdag in Nederland om de start van de nieuwe passagiersdienst tussen Amsterdam en de Qatarese hoofdstad Doha in te luiden. Al Baker wil de frequentie snel uitbreiden.

Vrachtverbinding

De luchtvaartmaatschappij mag vanaf 16 juni zes keer per week heen en weer pendelen. Dat moet volgens de topman ten minste zeven keer worden, en als het kan nog meer. ,,Er is meer dan genoeg vraag'', constateert Al Baker. Hij rekent erop dat er komende jaren veel extra passagiers uit China en India komen die over de hele wereld vervoerd moeten worden.

Qatar Airways onderhoudt al sinds 2003 een vrachtverbinding met Nederland. Dit is een dagelijkse vlucht. Al Baker zou de dienst graag uitbreiden tot twee- of driemaal per dag. Hij ziet kansen omdat de vrachtcapaciteit van KLM en Martinair juist wordt afgebouwd.