Nieuws Actueel

Qatar: olieprijs heeft bodem bereikt

Van onze redactie 11 oktober 2015

Image 5325810

Volgens Qatar, dat lid is van de OPEC, is de groei van het olieaanbod uit landen buiten dat oliekartel dit jaar door het lage prijspeil aanzienlijk afgenomen. Voor volgend jaar voorziet Al-Sada een stagnatie of zelfs een afname, terwijl de vraag vanuit zowel ontwikkelde als opkomende markten aantrekt.

De olieprijs ligt momenteel meer dan de helft lager dan pakweg anderhalf jaar geleden. Gezien het huidige, lage prijsniveau hebben veel oliebedrijven hun investeringen fors teruggeschroefd. Daardoor ziet de minister op termijn productietekorten ontstaan.

Cruciale rol

De OPEC heeft zelf een cruciale rol gespeeld in de scherpe daling van de olieprijs sinds de zomer van 2014. Ondanks tekenen van een afzwakkende vraag heeft het oliekartel onder leiding van grootmacht Saudi-Arabië zestien maanden op rij meer olie opgepompt dan de maximaal 30 miljoen vaten per dag die zijn afgesproken. De OPEC voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

Door de prijzen laag te houden willen de Saudi's olieproducenten uit de markt drukken die bij zulke lage opbrengsten hun investeringen niet terug kunnen verdienen. Dat is goed voor hun eigen marktpositie. Afgelopen zomer lieten zij evenwel weten bereid zijn te praten over maatregelen om de prijzen wat te laten stijgen. Veel landen, ook binnen de OPEC, zijn door de lage prijzen in financiële problemen gekomen.

EPA