Nieuws Actueel

Raad van State: ‘Exporteert Tronex uit Oldenzaal elektronica of rotzooi?’

Van onze redactie 18 juni 2015

Tronex Charel van Tendeloo

Tronex handelt in allerlei goederen die door de groothandel in Nederland of Duitsland zijn afgekeurd. Mobiele telefoons met een krasje erop, koelkasten met een deuk, maar ook yogamatjes met de verkeerde kleur. Tronex koopt het op, laat het repareren als dat nodig is en verkoopt het vervolgens weer. Bijvoorbeeld naar landen in Afrika of Oost Europa, waar de prijs belangrijker is dan het perfecte plaatje. Volgens directeur Gerard Moes bewijst Tronex daarmee de samenleving een dienst: het is een hoogwaardige vorm van recycling. Bovendien wordt voor reparaties vaak de sociale werkvoorziening ingeschakeld. En wat hier te duur is om te repareren, kan in Afrika of Oost Europa vaak wel rendabel hersteld worden en is dus nog steeds geen afval, maar gebruiksgoed.

InspectieDaar denkt de Milieu-inspectie dus heel anders over. Die had in de Rotterdamse haven een container van Tronex met bestemming Tanzania geopend. Volgens de inspectie was de inhoud hoofdzakelijk afval: ze vonden waterkokers met gaten en kalkaanslag en er zaten stickers met ‘defect’ op de apparatuur.

DwangsomDe export van afval is aan strenge regels gebonden. Omdat Tronex zich daar niet aan gehouden heeft, is een dwangsom opgelegd. Reden voor Tronex om naar de Raad van State te stappen. Volgens woordvoerder Frank Oude Groen van Tronex kan er best wat mis zijn gegaan met de verpakking en het stapelen in die container, maar in veruit de meeste gevallen worden de spullen netjes naar Afrika getransporteerd om daar te worden gerepareerd en verkocht.

Goede bedoelingenDe Raad van State moet de komende weken de knoop doorhakken. Als het gaat om afval, lopen de kosten hoog op en kost export naar Afrika of Oost-Europa meer dan het oplevert. De raadsman en Oude Groen probeerden de Raad van State te overtuigen van de goede bedoelingen van Tronex. Maar volgens de inspectiewoordvoerder zijn er weinig harde bewijzen dat de meeste apparatuur in orde is en dat de rest in Afrika wordt gerepareerd. „Tronex kan niet aangeven waar dat herstelcentrum in Tanzania zit. Waar worden die waterkokers met gaten dan gerepareerd? Bovendien zitten op alle producten en dozen ‘Defect’-stickers.”Oude Groen van Tronex benadrukte dat die stickers om boekhoudkundige redenen op alle dozen worden geplakt, mede om te voorkomen dat ze weer op de Nederlandse markt terugkomen.

TestrapportVolgens de inspectie kan Tronex het probleem oplossen door bij elk apparaat een testrapportje mee te sturen waarop staat dat het nog goed werkt. „Dan hoeft de douane niet elke stekker in het stopcontact te steken”, aldus de inspecteur. Oude Groens mond viel open van verbazing. „Elk apparaat in Nederland laten testen plus een rapport? Dat is toch niet te betalen”, vindt Oude Groen.

De Raad van State doet binnen twaalf weken uitspraak. Directeur Moes heeft er wel vertrouwen in: „We hebben al drie eerdere zaken over deze kwestie gewonnen.”

Foto: Frank Oude Groen en Berry en Gerard moes tussen de stellingen (Charel van Tendeloo)