Nieuws Actueel

Rabo Ondernemerscafé met positief nieuws van het Twentse technofront

Van onze redactie 30 januari 2015

‘Sensoren Optisense staan voor doorbraak’

Jos Verhoef ontwikkelt met Optisense Technologies sensoren waarmee de waterkwaliteit kan worden gemeten. Het product staat volgens Verhoef voor een doorbraak. Vitens heeft de eerste 45 sensoren, die onder de merknaam Optiqua worden verkocht, al in Friesland geplaatst. De meetresultaten worden op eigen servers door Optisense verwerkt en de data wordt daarna online doorgegeven aan het waterbedrijf. Als de Twentse vinding wereldwijd wordt opgepikt, komen er Volgens Verhoef tientallen nieuwe banen in de assemblage en commercie bij. Bij Optisense werken nu 18 mensen, van wie acht in Twente.Twentse chip voor Koreaase telecommasten

Zijn collega Hans van den Vlekkert van de Panthera Group kwam ook al met een opgewekt verhaal. Het Enschedese technologiebedrijf Lionix – onderdeel van Panthera - onderhandelt met een Zuid-Koreaanse (telecom)antennebouwers en fabrikanten van smartphones over de levering van een nieuwe chip voor telecommasten. Zuid-Korea wil er de telecommasten mee hebben uitgerust als in 2018 de Olympische Winterspelen in het Aziatische land worden gehouden. Van den Vlekkert verwacht er hij veel van. Er staan over de hele wereld namelijk 20 miljoen telecomantennes. „En die worden gemiddeld allemaal om de acht jaar vervangen”, aldus Van den Vlekkert. Bij de Panthera-bedrijven werken ruim 100 mensen, van wie 40 in Twente.

BTC moet wijken voor garage Kennispark

Marjan Weekhout, directielid van Kennispark, ging onder andere in op de plannen van Kennispark om een parkeergarage met een capaciteit voor 400 auto’s te bouwen op de plek waar nu het BTC staat. Lees hier meer over dit onderwerp.

Bekijk alle foto's van het Rabo Ondernemerscafé van donderdag 29 januari hier.

Op de foto v.l.n.r: Jos Verhoef (Optisense), Hans van den Vlekkert (Panthera Group/Lionix), Marjan Weekhout (Kennispark), Giljam Wartena (Rabo) en Bas Wolters. (Foto: Toma Tudor).