Nieuws Actueel

Rabobank-directeur Erik Jutstra heeft passie voor de medemens

Van onze redactie 6 november 2015

Rabobank Erik Jutstra Lenneke Lingmont

"Ik ben sinds zeven jaar directievoorzitter van de Rabobank Noord en West Twente, geniet van deze baan, maar als beginnend twintiger had ik nooit kunnen bevroeden op een dergelijke plek terecht te komen. Nadat ik de HEAO had afgerond en de militaire dienst had doorlopen, wist ik namelijk één ding zeker: ik zou niet bij een bank of een verzekeraar gaan werken. Dat leken me gereguleerde organisaties onder strak bewind van toezichthouders."

Opvoeding"Dat idee had misschien wel te maken met mijn ‘opvoeding’: ik groeide op in een ondernemersgezin, mijn vader had een autobedrijf, dus de vrijheid van ondernemen en handelen kreeg ik met de paplepel ingegoten. Toch kwam ik bij een bank te werken, de Rabobank in Hoogeveen, en vanaf de eerste dag heb ik het naar mijn zin gehad. Zoals dat ook het geval was bij de Rabobank in Hardenberg, waar ik later werkte, en, sinds 2008 in Noord Twente."

"Als Rabobank Noord en West Twente hebben we een grote mate van zelfstandigheid. Dat is voor mij persoonlijk een belangrijke voorwaarde. We nemen zelf initiatieven, zijn verantwoordelijk voor ons eigen klantenbestand. Daardoor kunnen we ons echt focussen op de klanten in ons werkgebied. Daarin zijn we onderscheidend, want we mogen dan een commerciële organisatie zijn, we kijken verder dan alleen de cijfers. We zijn begaan met onze relaties, want het draait om mensenwerk. Loyaliteit en trouw zijn de kernwoorden. Dat zijn geen loze opmerkingen, er zit een enorme ambitie achter."

Cynisme"Zelf ben ik directievoorzitter, maar in de eerste plaats mens. Ik vind het leerzaam om zoveel mogelijk met klanten te praten, zoals ik het ook een uitdaging vind om onze medewerkers gemotiveerd te houden. Er heerst veel cynisme ten opzichte van de bankenwereld, daar krijgen onze mensen ‘in het veld’ natuurlijk ook mee te maken. Aan mij de taak om de mensen te inspireren en fris te houden. In de hoop dat het tot blije medewerkers en klanten leidt."

Het bereiken van doelen, door mensen vanuit een leidinggevende rol te enthousiasmeren en te verbinden, heb ik altijd uitdagend gevonden. Het loopt als een rode draad door mijn leven. Dat deed ik bij de studentenclub, in militaire dienst, bij de bank, maar ook in nevenfuncties. Tot voor kort was ik voorzitter van de businessclub van voetbalclub HHC, de Topklasser in mijn woonplaats Hardenberg, en ik ben voorzitter van de Industriële Kring Twente afdeling Almelo en van het BGT, het Bedrijvencontact Gemeente Tubbergen, als ook van de bibliotheek en de VVV in deze gemeente."

Fietsen"Buiten het werk vind ik het fantastisch om te fietsen. Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan Alpe d’HuZes, het wielerevenement waarbij geld ingezameld wordt voor de strijd tegen kanker. Meedoen kwam voort uit diverse drijfveren. Zelf sportief bezig zijn en een enorme uitdaging proberen te overwinnen, de saamhorigheid die loskomt als je dat met een groepje mensen doet én het ondersteunen van het goede doel. In mijn omgeving zijn een aantal mensen getroffen door die vreselijke ziekte, dat speelde ook een rol."

"Als je eenmaal meedoet, merk je dat het fietsen ‘an sich’ op een gegeven moment nauwelijks nog relevant is. Het gaat dan vooral om de saamhorigheid, de dynamiek, de sfeer en de emoties die loskomen. Dat is echt heel bijzonder om mee te maken. Uiteindelijk heb ik de Alpe d’Huez vijf keer bedwongen, uiteraard ben ik daar trots op. Ik heb de smaak nu zodanig te pakken, dat ik jaarlijks aan een groot fietsevenement mee wil doen. Onlangs heb ik de Stelvio beklommen, een legendarische col in Italië. Ook in dit geval kon ik de passie voor fietsen combineren met de passie voor mensen én een goed doel, Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid"Ik heb een sportieve inslag, net als de Rabobank Noord en West Twente: niet voor niets steunen we diverse evenementen, instellingen en clubs in de regio. Dat is een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat past bij mij én de bank.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een artikel uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oost.deondernemer.nl.

Foto: Lenneke Lingmont.