Nieuws Actueel

'Race laagste prijs per T-shirt nog steeds nagejaagd'

Rik Nizet 12 januari 2015

Ondanks enkele goede initiatieven wordt veel kleding in Bangladesh nog altijd onder slechte arbeidsomstandigheden gefabriceerd. Dat stelden actiegroep Schone Kleren Campagne en vakbond FNV vrijdagavond naar aanleiding van het tv-programma De slag om de klerewereld.

Volgens Schone Kleren Campagne liet het programma "nog eens zien dat kledingmerken meedogenloos op zoek zijn naar de laagste prijs''. "Productie van kleding wordt vaak uitbesteed naar onduidelijke werkplaatsen waar de controle minimaal is. Hierbij wordt de rekening neergelegd bij de kledingarbeiders'', aldus de belangengroep.

In het programma gaven fabriekseigenaren aan dat inkopers weigeren mee te betalen aan de verbetering van fabrieken, terwijl ze daar volgens hun eigen veiligheidsakkoord wel toe verplicht zijn. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts toont de documentaire dan ook aan dat de uitvoering van dat akkoord beter moet. "De race naar de laagste prijs per T-shirt wordt nog steeds nagejaagd. Bij de totstandkoming van het kledingconvenant moeten we nog meer druk uitoefenen op bedrijven."