Nieuws Actueel

Radio Heutink heeft alles

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun producten. Zoals Anne Heutink (52) van geluids- en verlichtingszaak Radio Heutink in Enschede. Een écht familiebedrijf.

Jadrike Boels | Foto: Annina Romita 11 maart 2016

Anne heutink annina romita

Anne Heutink loopt trots door zijn zaak. Hij baant zich een weg tussen geluidsinstallaties, mengtafels en lampen. Tegen de muur staat een kast met kleine laatjes vol onderdelen. ,,Wij verkopen nooit nee,'' vertelt Heutink, terwijl hij naar zijn vertrouwde plek achter de toonbank beent. ,,Heb ik het niet, dan bestel ik het voor je.''De Enschedeër verkoopt en verhuurt naar eigen zeggen alles op het gebied van licht en geluid. Van koptelefoons en microfoons tot onderdelen voor oude radio's. Daarnaast verhuurt hij professionele apparatuur voor evenementen. ,,Als er een feest is, leveren wij de discolampen en de muziek.''

Lekker makkelijkDe 52-jarige heeft de zaak overgenomen van zijn in 2011 overleden vader. Logisch, zegt hij: ,,Toen ik 12 jaar was, wist ik al dat ik ooit de zaak wilde runnen."De propvolle winkel is inmiddels al 38 jaar aan de G.J. van Heekstraat in Enschede gevestigd. Anne woont boven de winkel: ,,Lekker makkelijk."Zijn grootvader richtte het bedrijf 91 jaar geleden op. ,,Mijn opa maakte zelf radio's, vandaar de naam. Later kwamen daar andere producten bij, zoals televisies en lampen.

Maar mijn vader heeft de zaak groot gemaakt.''Op jonge leeftijd ging Anne al mee met pa mee naar klanten, naar grote beurzen in de RAI in Amsterdam of naar bedrijven in Utrecht. ,,Dit vak verveelt nooit, want de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Er komen altijd nieuwe producten bij.''Daarom volgt Anne geregeld cursussen: ,,Ik moet mijn kennis blijven bijspijkeren.''De klantenkring van Radio Heutink is door de jaren heen net zo veranderd als de techniek. Zo komen er de laatste jaren veel dj's en muzikanten in de zaak. Ook radiopiraten weten Radio Heutink te vinden.

NaaldenRadio Heutink onderscheidt zich met service van de grote elektronicaketens, zegt Heutink. ,,Ik verkoop veel oude onderdelen, die je niet in andere winkels kunt krijgen. Naalden voor platenspelers bijvoorbeeld. Klanten daarvoor komen zelfs uit Duitsland. Heb ik een onderdeel niet, dan ga ik er naar op zoek. En ik heb een werkplaats achter de winkel, waar ik kapotte apparaten repareer.

''Heutink is trots dat hij de winkel van zijn opa en vader kan voortzetten én dat de zaken goed gaan. Zelf heeft hij geen kinderen, dus of het bedrijf nog lang de naam Heutink houdt? ,,Ik hoop het. Mijn broers hebben kinderen. Wie weet, wil een van hen de zaak later overnemen. Ik zou het jammer vinden als de zaak niet binnen de familie blijft.''Voor nu maakt de ondernemer zich geen zorgen. Zijn doel: doorgaan zolang het kan. ,,Als ik 80 ben en nog achter de toonbank kan staan, doe ik dat met liefde."