Nieuws Actueel

Rake klappen Delta Lloyd op rood Damrak

Van onze redactie 11 augustus 2015

Image 5147788

De valutastap in China verziekte het sentiment op de Europese beurzen. China haalt volgens kenners alles uit de kast om de negatieve trend te keren. Door een zwakkere munt worden de eigen producten goedkoper in het buitenland, wat de export stimuleert. Dit weekeinde werd nog gemeld dat de Chinese export in juli met 8,3 procent op jaarbasis is gedaald.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,8 procent in de min op 495,88 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 702,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten 0,9 tot 2,3 procent kwijt.

MidKap

Delta Lloyd zag zijn beurswaarde fors onderuit gaan. Het fonds stond onderaan de AEX met een min van ruim 20 procent. De verzekeraar leed in de eerste zes maanden van het jaar een groot nettoverlies, onder meer door de onrust op de financiële markten en verliezen op de verkoop van activiteiten. Ook daalde de solvabiliteit sterker dan verwacht. Rabobank schroefde zijn aanbeveling voor het aandeel terug.

In de MidKap zette de decimering van het aandeel Imtech onverminderd door. Het aandeel zakte krap 30 procent tot 0,31 euro. Het noodlijdende installatiebedrijf heeft uitstel van betaling uitgevraagd. De dinsdag aangestelde bewindvoerders van Imtech hopen dat er zo snel mogelijk een goed bod wordt gedaan op het bedrijf.

Euro

Automakers en luxegoederenverkopers hadden te lijden onder de afwaardering van de Chinese yuan. In Frankfurt zakten Daimler en BMW 4 tot 5 procent. In Parijs verloor Gucci-eigenaar Kering 3,3 procent. Champagne- en tasjesverkoper LVMH daalde 4,6 procent.

De euro was 1,1063 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het slot in Europa op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent minder op 43,44 dollar. De prijs van Brentolie zakte 2,2 procent tot 49,29 dollar per vat.