Nieuws Actueel

Rakhorst: 'Urenco wacht mooie toekomst'

Van onze redactie 28 mei 2015

Urenco Rikkert Harink

„Onze centrifugetechnologie voor uraniumverrijking heeft zich die jaren steeds verder ontwikkeld, zodanig zelfs dat we de meest efficiënte techniek in huis hebben om uranium te verrijken”, vervolgt Rakhorst. ,,We hebben enorme investeringen gedaan in onze capaciteit, de laatste tien jaar alleen al een miljard en er is een stroom van nieuwe producten ontwikkeld. Denk aan de ruimtevaartproducten op basis van onze centrifugekennis. Daaruit is een compleet bedrijf, Aeronamic, voortgekomen. En we produceren stabiele isotopen die voor kankertherapie worden ingezet, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek en in de industrie. Waar ik met het meeste plezier op terugkijk is dat we bevlogen medewerkers hebben, die met elkaar het bedrijf naar een hoger plan willen tillen.”

Uitbreiding capaciteit

Dat laatste gebeurde afgelopen jaar werkelijk. In 2007 kreeg Urenco toestemming voor uitbreiding van de capaciteit van 3700 naar 4500 ton. Het bedrijf bouwde daarvoor de SP5, Separation Plant 5. Maar dat was vóór de tsunamiramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima in 2011. Die leidde wereldwijd tot bezinning over de veiligheid van kernenergie en Duitsland besloot zelfs zijn 17 kerncentrales uiterlijk 2022 te sluiten. Daar kwam nog het effect bij van de crisis en de steeds verdere ontwikkeling van andere energievormen, zoals schaliegas en zon en wind.

Geen spijt

Toch heeft Rakhorst geen spijt van die uitbreiding: „We bouwen puur op basis van al gesloten contracten en we draaien ook nu op volle capaciteit. Het is waar dat de markt consolideert, maar ik voorzie toch weer groei. De energievraag groeit komende decennia en die kan niet ingevuld worden met alleen fossiele brandstoffen en wind- en zonne-energie. Je ziet de vraag naar kernenergie nu zelfs licht groeien in landen als China, India en Zuid-Korea. Vergeet niet dat de gemiddelde Chinees nog maar een tiende van het energieverbruik heeft als de gemiddelde Amerikaan. Maar dat komt steeds dichter bij elkaar. De wereld heeft betaalbare elektriciteit nodig, kernenergie levert geen CO2-uitstoot en uranium is er genoeg. Wij halen het uit betrouwbare landen als Canada, Australië en Chili”.

Consortium

Urenco Nederland is een onderdeel van het gelijknamige Nederlands/Duits/Britse consortium, dat in handen is van de Nederlandse overheid, de Duitse energiebedrijven RWE en E.On en de Britse staat, elk voor een derde. Urenco is door de drie overheden opgericht bij het Verdrag van Almelo in 1970. Urenco heeft vier verrijkingsfabrieken: in Capenhurst (GB), Eunice (VS), Almelo en Gronau (D), waarvan Almelo de grootste capaciteit heeft. Urenco heeft in totaal 30 procent van de wereldmarkt voor verrijkt uranium in handen. Urenco boekte vorig jaar een nettowinst van 405 miljoen euro op een omzet van 1612 miljoen. Bij de Urencogroep werken 1500 mensen, van wie bijna 300 in Almelo.

Foto: Rikkert Harink