Nieuws Actueel

Rally op beurzen na Griekse deal

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5078181

,,De markten hadden vrijdag al vertrouwen, ook in Azië was de stemming positief", aldus analist van Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens de marktkenner stellen de eurolanden zich hard op tegen Griekenland en lijken de Grieken banger te zijn voor een vertrek uit de euro (Grexit) dan de Duitsers. ,,De strijd is echter nog niet gewonnen, want het akkoord moet nu nog door het Griekse parlement", benadrukte Versteeg.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,6 procent hoger op 488,92 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 718,99 punten. De beurzen in Londen bleef wat achter met een plus van 0,6 procent, Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,7 en 2,2 procent vooruit.

Groen

Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het groen. Sterkste stijger was het informatieleverancier Wolters Kluwer met een winst van 2,8 procent. Vopak dikte ruim 1 procent aan. Het tankopslagbedrijf heeft een niet-bindend bod ontvangen op zijn terminals in het Verenigd Koninkrijk.

Heineken kreeg er 0,6 procent bij. De bierbrouwer opende dit weekend een nieuwe brouwerij in Myanmar, het voormalige Birma. Het Zuidoost-Aziatische land vormt voor Heineken een interessante groeimarkt. Bij de kleinere bedrijf klom Grontmij bijna 2 procent. Het Zweedse Sweco heeft zijn in juni aangekondigde overnamebod op het advies- en ingenieursbureau formeel gelanceerd.

Euro

In Parijs steeg PSA Peugeot Citroën 2,5 procent. De Franse automaker zag de omzet in de eerste helft van het jaar licht stijgen. De sterkere verkopen op de Europese automarkt werden daarbij deels teniet gedaan door een afnemende vraag in Latijns-Amerika.

De euro zakte na een korte opleving tot 1,1071 dollar, van 1,1150 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 51,59 dollar. Brentolie zakte 2,6 procent in prijs en kostte 57,22 dollar per vat.