Nieuws Actueel

RAMBAM: Incassobureaus ontmaskerd

Bram de Vrind 20 januari 2014

Incassobureaus in Nederland liegen over hun wettelijke status en gebruiken oneigenlijke methodes om rekeningen te innen. Dat meldt tv-programma RAMBAM op basis van eigen onderzoek.

Lees ook:

'Giel Beelen wanbetaler'Big Frank haalt je geld op

De makers van het tv-programma hebben een dossier met fictieve schuldeisers en nepfacturen bedacht. Ze hebben aan verschillende bureaus de opdracht gegeven om de openstaande rekeningen daarvan te innen. "Daarbij werden methodes gebruikt die variëren van zeer onsympathiek tot onwettig", schrijft RAMBAM op haar site.

Strafbaar feitIncassobureau deinsden er bijvoorbeeld niet voor terug om de sociale omgeving van de debiteur te benaderen. Werkgevers, vrienden en familie werden op de hoogte gesteld van de openstaande schuld. "Ernstiger is dat diverse incassobureaus medewerkers langs stuurden die zich voordeden als gerechtsdeurwaarder: een wettelijk beschermde functie. Ze plegen daarmee een strafbaar feit. Bovendien presenteerden de incassobureaus in enkele gevallen een rekening die niet meer klopte met de originele factuur. Het te innen bedrag werd zonder medeweten van de crediteur verhoogd", aldus RAMBAM.

Gebrek aan regelsDergelijke misstanden zijn volgens het programma een mogelijk gevolg van gebrek aan regelgeving en controle. In de uitzending ontdekken de makers van Rambam dat het eenvoudig is zonder enige kennis van zaken en binnen vijftien minuten zelf een incassobureau op te richten.

De uitzending van RAMBAM is maandag om 21:55 uur op Nederland 3.

Lees ook: 'Giel Beelen wanbetaler'