Nieuws Actueel

Rampvlucht Germanwings: 'Ik was de laatste die toestel zag'

Bram de Vrind 25 maart 2015

Germanwings crash rampvlucht toestel herder 335

Een schaapsherder was naar eigen zeggen de laatste persoon die het ramptoestel van Germanwings zag voordat het tegen een berg in de Franse Alpen te pletter vloog. Dat zegt hij tegen tv-zender Francetv Info.

Lees ook: Alles over vliegcrash GermanwingsIris Claassen zat in ramptoestelBeelden vliegtuigcrash GermanwingsAirbus A320 maakte duikvluchtGermanwings bevestigt crash nog nietRamptoestel Airbus A320 is best verkochte model

De herder zegt dat hij een gevechtsvliegtuig zag dat moest uitwijken voor het passagierstoestel. "Die piloot moet het hebben gezien." Dat een Franse straaljager richting de kist van Germanwings is gevlogen, werd woensdag overigens bevestigd.

Laag"Rond elf uur 's middags waren we aan de voet van de berg Tromas", zegt de herder tegen Francetv Info. De herder bevond zich in het gehucht Favières, in de gemeente Prads-Haute-Bléone, toen hij het toestel enkele momenten voor de crash spotte. "Het toestel vloog laag. Ik zag de Airbus net achter een berg verdwijnen."

Trois-EvêchésIn de beleving van de herder zochten de piloten naar een uitweg. "Waarschijnlijk is het toestel tegen het massief van de Trois-Evêchés gevlogen.'' Dat is het gebied waar de wrakstukken van het vliegtuig zijn aangetroffen. AchterafDe herder hoorde het toestel niet neerstorten. "Pas achteraf besefte ik dat ik een van de laatsten ben geweest die het toestel heeft gezien."

Ségolène RoyalEen Franse straaljager is dinsdag opgestegen en naar het ramptoestel van Germanwings gevlogen, nog voor dat de grond raakte. Dat heeft de Franse minister van Transport Ségolène Royal woensdag gezegd volgens de Duitse krant Die Welt.

Waardevolle informatie"De piloot van deze straaljager kan waardevolle informatie hebben over wat zich in de cockpit afspeelde'', schrijft Die Welt. Er was een aantal minuten geen contact met het vliegtuig, dat hoogte verloor en zich uiteindelijk in een bergwand in de Franse Alpen boorde. Omdat de piloten niet reageerden op de radioberichten van de vluchtleiding, stuurde de luchtmacht een straaljager naar de Airbus A320.