Nieuws Actueel

Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

ANP 8 juni 2023

ANP080623225 1

De stemming op de Europese beursvloeren bleef verder voorzichtig. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. De Fed vergadert volgende week over het rentetarief en tot nu toe wordt algemeen verwacht dat de Amerikaanse centrale bank een pauze zal inlassen met het verhogen van de rente.

De Europese Centrale Bank, die volgende week ook vergadert, heeft al laten doorschemeren dat de rente in de eurozone zo goed als zeker verder wordt opgeschroefd om de inflatie te bestrijden. De renteverhogingen door de ECB zetten ook een rem op de economie. Zo bleek uit herziene cijfers van statistiekbureau Eurostat dat de eurozone in een recessie is beland.

Koerswinst Philips

De AEX sloot 0,1 procent lager dan een dag eerder op 760,94 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 916,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent, Londen leverde juist 0,3 procent in.

Ook zorgtechnologieconcern Philips deed goede zaken binnen de hoofdindex en sloot de handelsdag 1,5 procent hoger af. Onderaan eindigde speciaalchemieconcern DSM-Firmenich (min 3,1 procent). Besi daalde 0,1 procent. De chiptoeleverancier zakte woensdag al ruim 6 procent na een tegenvallende strategische update van het bedrijf

Just Eat Takeaway, Wizz Air

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, zakte in de MidKap 5,2 procent. Aanleiding lijkt een verkoopadvies van investeringsbank Bryan Garnier. Van de middelgrote beursfondsen eindigden metalenspecialist AMG Critical Materials en kunstmestbedrijf OCI bovenaan met plussen van respectievelijk 1,2 procent en 1,4 procent.

In Londen eindigde Wizz Air 4,4 procent lager. Eerder op de dag stond de Hongaarse budgetmaatschappij nog op winst. Wizz Air meldde donderdag te verwachten dit jaar meer winst te boeken dankzij het sterke herstel van de luchtvaartsector na de coronacrisis.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0776 dollar waard, tegen 1,0699 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent in prijs tot 71,24 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 75,80 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws