Nieuws Actueel

Randstad in winning mood

Bram de Vrind 29 oktober 2015

Randstad uitzendbureau 335

Randstad heeft afgelopen kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een verder groeiende omzet. Vooral in de Verenigde Staten en Nederland gingen de opbrengsten stevig omhoog.

Randstad meldde donderdag een omzet van krap 5 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor onder meer wisselkoerseffecten resteerde een plus van 5 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met bijna een vijfde omhoog naar 241 miljoen euro. De nettowinst steeg met 35 procent naar 153 miljoen euro.

VerzwakkingDe omzet van Randstad groeide vorig kwartaal minder sterk dan in de voorgaande maanden. "We hadden gehoopt dat de groei zou versnellen, maar dat is niet gebeurd", zei financieel directeur Robert Jan van de Kraats daarover tegen AFN. "Er is echter ook geen sprake van een verzwakking, het loopt allemaal goed door."

BrutomargeBij de huidige trends kan Randstad de winstgevendheid verder verbeteren, gaf Van de Kraats verder aan. Ontwikkelingen in oktober wijzen er volgens Randstad op dat de trends uit het derde kwartaal voorlopig aanhouden. Daarbij wordt voor dit kwartaal een stabilisering van de brutomarge ten opzichte van de voorgaande drie maanden verwacht. Die verbeterde vorig kwartaal naar 18,8 procent, ten opzichte van 18,7 procent in het voorgaande kwartaal.

VSIn de VS, waar Randstad het grootste deel van de omzet boekt, gingen de opbrengsten dankzij de gunstige ontwikkeling van de euro vorig kwartaal met 22 procent omhoog. In Nederland, de op één na grootste markt van het concern, werd op eigen kracht een groei van 10 procent gerealiseerd.

Spaanse en Britse marktIn Frankrijk, België en Duitsland bleef de omzetgroei beperkt tot 2 à 3 procent. De Spaanse en Britse markt gingen wel stevig vooruit. "Al met al zijn er voldoende ontwikkelingen om tevreden over te zijn", concludeerde Van de Kraats.