Nieuws Actueel

Randstad waar blijf je?

Lotte Grimberg 27 juni 2014

De Randstad is in economische groei achtergebleven bij andere stedelijke regio’s in Europa. Met een bruto regionaal product (brp) van 273,8 miljard euro was de Randstad in 2012 de vijfde grootstedelijke regio in Europa. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van onderzoeksinstituut TNO.

VermogenspositieWaar over de periode 2009-2012 het brp van de Randstad jaarlijks gemiddeld met 0,7 procent afnam, groeide het brp van het totaal van de 20 Europese grootstedelijke regio’s jaarlijks met gemiddeld 0,1 procent. Het op orde brengen van de vermogenspositie door overheden en huishoudens werkt duidelijk door in de groei van de Randstad ten opzichte van de andere grootstedelijke regio’s, constateert de Randstadmonitor.

ParijsNabijgelegen grootstedelijke regio’s, zoals Parijs en de Vlaamse Ruit herstelden na 2009 beter dan de Randstad. In Europa zijn Stockholm, met een gemiddelde groei van 2,5 procent, München (plus 1,2 procent) en Berlijn (plus 1,4 procent) de grote steden met het sterkste herstel na 2009. "Ook Dublin valt in positieve zin op, omdat het de saneringen volgend op de kredietcrisis heeft doorstaan en de weg omhoog weer heeft gevonden'', aldus het rapport.