Nieuws Actueel

Rapport Tristan misschien toch openbaar

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4795950

Tientallen nabestaanden en slachtoffers willen inzage in het rapport. Maar het Openbaar Ministerie weigert dit, vanwege het medische beroepsgeheim en de privacy.

Advies Volgens het advies zou een andere rechter opnieuw moeten beoordelen of de nabestaanden en slachtoffers een kopie van het rapport mogen krijgen. Het advies komt van de advocaat-generaal en wordt meestal overgenomen door de Hoge Raad.

Advocaat Veeru Mewa noemt het advies een ,,belangrijke steun in de rug'' voor de slachtoffers. Hij ziet het ook als een bevestiging dat de Staat het verzoek eerder te snel heeft afgewezen.

Vurige wens Het is een vurige wens van slachtoffers en nabestaanden om het rapport in te zien. Volgens Mewa willen ze weten wat er met Tristan van der V. aan de hand was, toen hij op 9 april 2011 het vuur opende in winkelcentrum De Ridderhof. De inhoud van het rapport is daarom belangrijk voor de verwerking van het drama.

Ook kan de informatie in het rapport van groot belang zijn voor het hoger beroep dat ze hebben aangespannen om de politie aansprakelijk te stellen. De rechtbank bepaalde onlangs dat de politie wel fouten heeft gemaakt door de psychisch verwarde Van der V. een wapenvergunning te verlenen, maar dat de politie toch niet aansprakelijk is.