Nieuws Actueel

Rapportcijfers verzekeraars worden bekend

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

De grote verzekeraars gaan alle het rapportcijfer bekendmaken dat zij van toezichthouder AFM krijgen voor hun klantgerichtheid. Het merendeel van de grote banken heeft nog geen besluit genomen en wacht gesprekken hierover met consumentorganisaties af. Dat blijkt uit navraag bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars.

In totaal negen financiële instellingen kregen onlangs een oproep van de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis (VEH) en beleggersvereniging VEB om transparanter over hun rapportcijfers te zijn.

OpenbaarAanvankelijk gaven alleen Delta Lloyd, Achmea en SNS Reaal hier gehoor aan. Maar volgens een woordvoerder van het Verbond zullen ook de andere aangeschreven verzekeraars, Nationale Nederlanden, Aegon en ASR, de cijfers snel openbaar maken.

WaardevolBij de aangeschreven banken (ABN Amro, ING en Van Lanschot) is men nog niet overtuigd of de rapportcijfers van de AFM wel geschikt zijn voor publicatie, zegt een woordvoerder van de NVB. "Het rapportcijfer van de AFM is waardevol voor de dialoog tussen toezichthouder en individuele bank, maar kan bij consumenten zorgen voor onnodige onduidelijkheid.''

ToezichthouderDe AFM beoordeelt elk jaar de mate waarin de grote banken en verzekeraars het belang van de klant centraal stellen. Maar de toezichthouder mag alleen een gemiddeld cijfer naar buiten brengen. Consumenten kunnen de instellingen daarom niet goed vergelijken, vinden de consumentenorganisaties.

De Rabobank heeft het eigen rapportcijfer al eerder gepubliceerd. Die bank was daarom ook niet aangeschreven.