Nieuws Actueel

Rathenau Instituut: Bedrijfsleven innoveert over de grens

Rik Nizet 19 oktober 2015

Innovatie bedrijfsleven onderneming groot

Nederlandse bedrijven investeren steeds meer in onderzoek en ontwikkeling (research en development) in het buitenland. Buitenlandse uitgaven op dit vlak in Nederland groeien minder hard. Dat stelt het Rathenau Instituut in een maandag gepubliceerd rapport.

Vooral uitgaven op het gebied van innovatie worden steeds vaker in het buitenland gedaan. Onderzoeksafdelingen worden daarentegen nog altijd vaak in Nederland gehandhaafd.

Buitenlandse investeringenAl met al maken de ontwikkelingen het moeilijk om de R&D-uitgaven in 2020 op te voeren tot 2,5 procent van de omvang van de Nederlandse economie, zoals het kabinet wil. Daarvoor moeten meer buitenlandse investeringen worden aangetrokken, zowel van bedrijven die hier al actief zijn, als van nieuwkomers.

ZorgenEr is nog geen sprake van een "uittocht" van R&D uit Nederland, aldus het Rathenau Instituut. "Toch is er wel reden voor zorg", aldus de onderzoekers. Zo worden onderzoekscentra vaak niet verplaatst omdat zo'n operatie tijdrovend en kostbaar is. Die overwegingen vallen echter weg als het gaat om nieuwe onderzoeksgebieden. ,,Dan moeten bedrijven nieuwe kennisbases opbouwen en nieuwe kennisbronnen aanboren en kijken ze wereldwijd naar de beste locaties. De laatste jaren kijken ze ook steeds nadrukkelijker in Azië'', stelt het instituut.

Regio's belangrijkerOm meer investeringen aan te trekken, moet Nederland zich meer als één geheel presenteren, denken de onderzoekers. "Door mondialisering worden regio’s namelijk belangrijker. Het woord ‘regio’ kan echter gemakkelijk tot misverstanden leiden. Multinationals zien heel Nederland namelijk als één regio in Europa.''