Nieuws Actueel

Ray Quintana van Cottonwood Technology Fund: ‘Nederlanders beseffen niet half hoe goed ze zijn’

Van onze redactie 10 juli 2015

PR Ray Quintana

“Ik heb gewoond in Los Angeles, Dallas, San Diego, New York, Chicago en Frankfurt, maar voel me uitstekend op mijn plek in Enschede. Geen wereldstad, maar wel een centrum van innovatie, creativiteit, technologie en hoogopgeleide mensen. Een verrijkende omgeving voor iemand als ik, die zelf louter denkt in kansen en mogelijkheden. En wat de leefomgeving betreft: voor een Amerikaan is Nederland een uit een kluiten gewassen stad, zo klein zijn de afstanden. Je zit in twee uur aan de andere kant.

Geraakt door Twentse ondernemers Mijn eerste kennismaking met Twente was in 2013, toen ik als spreker aanwezig was op een conferentie over nanotechnologie. Na afloop kwamen wel vijftig mensen naar me toe. Van studenten en startende ondernemers tot directeuren en professoren. Dat waren zeer enthousiaste, maar kundige personen, bevlogen en vol van ambitie. Daar werd ik door geraakt. Zoals het me ook gelijk opviel dat Twente een uitstekend ecosysteem heeft.

UT absolute wereldtop De Universiteit Twente is absolute wereldtop! Ik geloof dat op de campus in vijftig jaar 870 bedrijven zijn ontstaan, waaronder veel in de nanotechnologie. Dat is een ongelooflijk aantal. Alleen communiceren Nederlanders hun kwaliteiten niet goed naar de buitenwereld. Mondiaal weet bijna niemand hoe deskundig, innovatief en creatief ‘you guys’ zijn. Jullie zijn veel te bescheiden. Amerikanen hadden dergelijke successen allang van de daken geschreeuwd en geëxploiteerd.

Hoe dan ook, vanwege die hoogwaardige omgeving hebben we hier in 2014 ons Europese kantoor geopend. Met Cottonwood Technology Fund durven we te investeren in ondernemers die net gestart zijn, waarbij we kijken naar de bedrijven die potentie hebben en volgens een uniek, vernieuwend idee werken. Naast Boston en Silicon Valley zijn we een van de weinige fondsen die zo vroeg instappen en gelijk excellent presteren. Dat doen we in verschillende sectoren. IT, gezondheidszorg, schone technologie, noem maar op.

Briljante geesten Namens Cottonwood help ik met de opbouw van het bedrijf. Of laat ik een metafoor gebruiken: ik reik de penselen aan, maar het schilderij - misschien wel een Michelangelo - wordt vervaardigd door de mensen zelf, de brilante geesten, de artiesten. Uiteindelijk hopen we dat de start-ups hier groeien én blijven. Zoals Clear Flight Solutions. Dat is het eerste spin off-bedrijf van de Universiteit Twente waarin we hebben geïnvesteerd, zo’n 1,6 miljoen euro. Met hun robotvogels - die de vlucht van een slechtvalk levensecht nabootsen - wil Clear Flight Solutions uitgroeien tot wereldwijd marktleider in de vogelregulering. Een geweldige uitdaging, waarin ik een heilig geloof heb. Het vlieggedrag van deze ‘Robird’ is zo realistisch, dat vogels geloven dat hun natuurlijke vijand in het gebied aanwezig is. Een must voor de veiligheid op vliegvelden, in havens, in de agrarische sector en in de olie- en gasindustrie. Bovendien kan het de schade met miljarden euro’s terugdringen. Het is een voorrecht om met de mensen van Clear Flight Solutions te werken.

Kippenvel Van twee dingen heb ik geen verstand. Muziek en kunst. But I love it. Misschien met je het niet kunnen definiëren om er juist intens van te kunnen genieten. Ik ben een bluesliefhebber, heb een icoon als Buddy Guy zien optreden in de bluesclubs van Chicago. Maar mijn grootste muzikale held is Jimi Hendrix. Nummers als Voodoo Chile, All Along the watchtower, Hey Joe en The Wind Cries Mary: ze bezorgen met kippenvel. De tekst van Bob Dylan in All Along the watchtower, in combinatie met het virtuoze gitaarspel van Hendrix: dat is pure magie.

Zoals gezegd: ik houd van het unieke. Vandaar ook dat ik in deze regio zit. Zeventig procent van de tijd breng ik hier door, dertig in de Verenigde Staten. Van heimwee heb ik geen last. In de loop der jaren ben ik een kosmopoliet geworden. Mijn vriendin woont in Albuquerque, in New Mexico, daar waar Cottonwood resideert, maar we kunnen goed leven met de situatie. Mijn werk is nu eenmaal mijn leven. Het voelt ook niet als werk, maar als een missie, waar ik veel plezier en voldoening uit haal. Ja, life is good in Twente.”

Foto: Twentse Zakenmannen