Nieuws Actueel

RBS eist geld van ABN, Fortis en de Nederlandse staat

Caroline Spilt 29 april 2015

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) eist geld van ABN AMRO, de Nederlandse staat, Ageas en BNP Paribas Fortis. Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd woensdag op basis van onder meer het jaarverslag van Ageas over 2014.

RBS en Fortis, waarvan verzekeraar Ageas de rechtsopvolger is, vormden samen met het Spaanse Banco Santander een consortium dat in 2007 ABN AMRO van de beurs haalde en onderling verdeelde. Na die overname liet RBS zich uitkopen uit een joint venture die ABN had met Bank of New York Mellon. Fortis zou daarbij bepaalde garanties hebben afgegeven, maar zich niet aan de afspraken hebben gehouden.

CrisisDe financiële crisis die in 2008 losbarstte, leidde tot de ondergang en opsplitsing van Fortis. De Nederlandse delen kwamen onder de naam ABN AMRO in handen van de Staat, de rest werd verdeeld tussen Ageas en BNP Paribas. RBS heeft volgens De Tijd twee procedures aangespannen om alsnog zijn gelijk te halen, in Brussel en bij een arbitragehof in Parijs.

75 miljoenIn de zaak die bij de rechtbank van koophandel in Brussel aanhangig is gemaakt, eist RBS in totaal 75 miljoen euro. Dat is het bedrag dat met de vermeende garantie gemoeid was. Voor het hof in Parijs eist RBS daarbovenop nog eens 60 miljoen euro.

RBS kwam zelf eveneens in moeilijkheden door de financiële crisis in combinatie met de dure overname van de zakelijke activiteiten van ABN Amro. De Britse overheid moest tientallen miljarden bijleggen om het financiële concern op de been te houden en is nog altijd de grootste aandeelhouder met een belang van ruim 80 procent.