Nieuws Actueel

RBS kijkt voorzichtig vooruit

Rik Nizet 2 mei 2014

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in het eerste kwartaal van 2014 veel meer winst geboekt dan een jaar eerder. In de rest van het jaar zullen reorganisatiekosten echter veel zwaarder op het resultaat wegen dan in de afgelopen maanden, zo liet de grotendeels genationaliseerde Britse bank vrijdag weten.

RBS boekte vorig kwartaal een nettowinst van 1,2 miljard pond (1,5 miljard euro), tegen 393 miljoen pond een jaar eerder. Het betere resultaat komt doordat de bank honderden miljoenen minder hoefde af te schrijven op zijn bezittingen en de kosten met 6 procent wist te verlagen. De totale opbrengsten waren met iets meer dan 5 miljard pond 2 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2013.

Bestuursvoorzitter Ross McEwan waarschuwde in een toelichting dat zijn bank nog veel werk moet verzetten. ,,Er zijn nog veel problemen uit het verleden waar we mee moeten afrekenen'', stelde hij. RBS wees daarbij op de verwachte toename van de reorganisatiekosten en op de aanhoudende onzekerheid over de diverse onderzoeken en rechtszaken die tegen de bank lopen.