Nieuws Actueel

RBS verdwijnt nagenoeg uit Nederland

Rik Nizet 3 maart 2015

Royal bank of scotland 335

Royal Bank of Scotland (RBS) trekt zich vrijwel volledig terug uit Nederland. Bij de Nederlandse afdeling van het Britse financiële concern worden minimaal 600 van de circa 650 banen geschrapt. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk.

Topman Jan de Ruiter zei dat de banen bij de Nederlandse tak de komende 18 tot 26 maanden zullen verdwijnen. Hij benadrukte dat RBS Nederland niet helemaal zal verlaten, en onder meer op het vlak van risicomanagement en valutahandel actief blijft. Verder blijven er enkele bankiers aanwezig om de relatie met klanten te onderhouden.

Volgens CNV Dienstenbond schaalt RBS de activiteiten in Nederland terug tot een minimaal niveau. Daardoor zouden er in 2018 nog slechts tien tot vijftien banen bij de Nederlandse tak overblijven. Een concreet aantal gaf De Ruijter desgevraagd echter niet.

RBS was een van de opsplitsers van ABN AMRO, samen met de destijds Belgisch-Nederlandse bank Fortis en het Spaanse Banco Santander. Een bestuurder van vakbond FNV Finance sprak van een ,,vrij dramatische'' ontwikkeling in Nederland. ,,Het grootste deel van de betreffende werknemers komt van ABN AMRO en heeft eerst het verkoopproces moeten doorstaan en werd vervolgens bijna constant geconfronteerd met reorganisaties. Nu wordt er definitief de stekker uitgetrokken.''

RBS kondigde vorige week donderdag, bij de presentatie van zijn jaarcijfers, al aan de activiteiten in Europa flink te verminderen. Volgens De Ruijter is de financiële wereld de afgelopen jaren enorm veranderd. ,,De kosten en baten liggen uit het lood en Royal Bank of Scotland wordt nu op een andere manier ingericht''. ,,We gaan klanten met meer mensen uit Londen en minder in Nederland bedienen'', voegde hij toe.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde het banenverlies ,,uiteraard zeer vervelend voor de mensen die het betreft, en natuurlijk ook voor de werkgelegenheid in Nederland''. RBS is de huisbankier van de Rijksoverheid, en blijft dat tot mei 2016. Medio dit jaar wordt een nieuwe bank gekozen.