Nieuws Actueel

Reactie op ECB-maatregel: We moeten geen wonderen verwachten

Rik Nizet 22 januari 2015

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft grotere nieuwe steunmaatregelen aangekondigd dan verwacht. Dat stelde hoofdeconoom Nick Kounis van ABN AMRO donderdag.

Antwoord: Waarom ECB staatsleningen kooptECB koopt staatsobligaties'Effect ECB even afwachten'

De ECB pompt in ieder geval in de periode tot en met september volgend jaar zo'n 1100 miljard euro in de Europese economie, vooral via de aankoop van staatsleningen. ECB-president Mario Draghi liet daarbij weten dat het programma een open einde heeft en kan worden verlengd als dat noodzakelijk wordt geacht. Daarmee overtrof Draghi volgens Kounis de verwachtingen.

'Geen wonderen'De econoom verwacht dat de maatregelen de economische groei en de inflatie vooruit kunnen helpen en vindt ze daardoor zeker de moeite waard. "Maar we moeten geen wonderen verwachten'', voegde hij daaraan toe. "Het grote probleem is dat de potentiële economische groei in de eurozone is afgenomen. Om de economische prestaties op lange termijn te verbeteren moeten overheden meer werk maken van hervormingen."

Zijn collega Carsten Brzeski van ING concludeerde dat de ECB al zijn kaarten op tafel heeft gelegd. Het uiteindelijke effect van de maatregelen is volgens hem hoogst onduidelijk. Hij verwacht in dit verband het meeste van de verzwakking van de euro, die de export helpt, en een positief effect op het vertrouwen in de economie.

Ook Brzeski concludeerde dat overheden nu weer aan zet zijn. De mogelijkheden voor de ECB om opnieuw te hulp te schieten zijn volgens hem nu uitgeput.