Nieuws Actueel

'Recessie Japan drukt ook Wall Street'

Van onze redactie 17 november 2014

Eerder op maandag werd bekend dat de Japanse economie in een recessie is beland. Marktkenners rekenden juist op economische groei voor het Aziatische land. Japan kondigde aan dat stimuleringsmaatregelen nodig zullen zijn om de economie aan te jagen.

Voorbeurs werden cijfers gepubliceerd over de industriële bedrijvigheid in de economisch belangrijke regio rond New York. Die nam in november toe ten opzichte van een maand eerder, maar wel minder sterk dan economen in doorsnee hadden voorspeld.

Overname

Leveranciers aan de olie- en gasindustrie Halliburton en Baker Hughes weten de aandacht op zich gericht wegens een op handen zijnde overname. Haliburton heeft 34,6 miljard dollar over voor zijn branchegenoot. Naar verwachting wordt de transactie in de tweede helft van 2015 afgerond.

Farmaceut Pfizer voorziet voor dit jaar een lagere winst dan eerder voorspeld. Pfizer werkt samen met branchegenoot Merck aan medicijnen tegen een aantal vormen van kanker en heeft een eerste aanbetaling gedaan aan het Duitse concern.

Het aandeel van farmaceut Actavis staat in de belangstelling als gevolg van overnameperikelen door botox-producent Allergan. Gesprekken over een overname zouden in de beslissende fase zijn. Naar verluidt bedraagt de overnamesom minstens 60 miljard dollar.

Onderhandelingen

Onderhandelingen tussen Hasbro en DreamWorks Animation over een samengaan verlopen minder voorspoedig. De bedrijven zouden het niet eens kunnen worden over de structuur van het vermeende fusiebedrijf.

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag 0,1 procent lager op 17.634,74 punten. De brede S&P 500 was vlak op 2039,82 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 0,2 procent naar 4688,54 punten.