Nieuws Actueel

Rechtbank verlaagt boetes Ryanair en KLM

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4817298

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had aan luchtvaartmaatschappij Ryanair boetes opgelegd van in totaal 370.000 euro voor vier overtredingen. De rechtbank acht de overtredingen bewezen, maar verlaagt de boete tot 324.000 euro vanwege overschrijding van de redelijke termijn, meldde de ACM vrijdag.

KLM kreeg een boete van 200.000 euro omdat de maatschappij de boekingskosten niet in de geadverteerde prijs had opgenomen. Ook hier acht de rechtbank de overtreding bewezen, maar verlaagt de boete tot 150.000 euro omdat de duur van de overtreding korter is dan de periode waarvoor ACM de boete had opgelegd.

Ryanair had op zijn website niet consequent alle voorzienbare en onvermijdbare kosten opgenomen in de gepresenteerde prijs voor vliegtickets. Bovendien bood de maatschappij zijn klantenservice alleen in de Engelse taal aan, zonder dit duidelijk te vermelden op de Nederlandstalige website.

Het online boekingsproces van Ryanair bood consumenten geen goede mogelijkheid om eventuele gemaakte invoerfouten op te merken en te herstellen. Ten slotte vermeldde Ryanair geen e-mailadres op zijn website terwijl dit wel verplicht is.