Nieuws Actueel

Rechter schrapt vuurwerkverbod Hilversum

Van onze redactie 19 december 2014

Volgens de rechter is een vuurwerkverbod een zaak van openbare orde. De handhaving daarvan komt eenduidig toe aan de burgemeester en niet aan het complete college. Het college kon dus geen vuurwerkverbod instellen.

Broertjes In november bleek dat Hilversum in de algemene plaatselijke verordening (apv) had opgenomen dat in het centrum van de plaats geen vuurwerk mocht worden afgestoken tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Pieter Broertjes had eerder in het jaar al aangekondigd dat hij dat overwoog. Maar de politiek en de vuurwerkhandelaren reageerden verrast. Twee vuurwerkhandelaren op de rand van het verbodsgebied stapten naar de rechter, omdat zij omzetverlies vreesden.

Volgens de handelaren is het verbod verwarrend, aangezien in particuliere tuinen en binnenplaatsen in het verbodsgebied wel gewoon mag worden geknald. Ook vallen sterretjes en knalerwten niet onder het verbod. Veel mensen zouden denken dat er in heel Hilversum geen vuurwerk mag worden afgestoken, waardoor niemand vuurwerk koopt.

Gemeentewet De rechter heeft alle argumenten voor en tegen het verbod links laten liggen. Hij wijst op de Gemeentewet, die handhaving van de openbare orde toewijst aan de burgemeester. ,,Er is geen andere nationale wet die aan het college van burgemeester en wethouders een taak opdraagt op dit vlak'', aldus de uitspraak.