Nieuws Actueel

Rechter tegen failliete varkenshouder Geesteren: 'betalen of ontruimen'

Van onze redactie 10 april 2015

Rechtbank justitie Thinkstock

De kwestie begon toen de varkensboer in Geesteren in financiële problemen kwam. De bank dwong hem zijn bedrijf met woonhuis, opstallen en veestapel te verkopen. De koper was de Almeloër, eveneens varkensboer en op zoek naar uitbreiding. In het contract werd afgesproken dat de Geesternaar een aantal maanden de tijd had om de boerderij terug te kopen, mocht hij daarvoor het geld bij elkaar krijgen. Tot die tijd mocht hij er blijven wonen. Wel was hij maandelijks 6.500 euro huur verschuldigd. De Geesternaar kreeg het geld echter niet bij elkaar en in augustus 2013 werd bepaald dat hij tot uiterlijk 1 april 2014 nog zou kunnen terugkopen. Verkoop veestapelTussentijds heeft hij de veestapel verkocht, mede onder druk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die constateerde dat de stallen niet (meer) aan de eisen voldeden. De opbrengst werd op een rekening bij de notaris gestort. Daar kwam gelijk gedoe over, want van wie was dat geld nu eigenlijk? De rechter is daar helder over: van de Almeloër, want de veestapel hoorde bij de koop. Overigens meent ook de curator van de failliete boer daar recht op te hebben, maar dat liet deze rechter buiten beschouwing.

BewoningWat vervolgens gebeurde was dat de Geesternaar na 1 april 2014 gewoon op zijn - inmiddels leegstaande - boerderij bleef wonen en bovendien de huur (feitelijk een exploitatievergoeding) niet betaalde.

RechterDat leidde er uiteindelijk toe dat de Almeloër naar de rechter stapte om een eind aan de kwestie te maken. De inzet: of geld, of eruit. Opnieuw zei de Geesternaar dat de financiering vrijwel rond was, maar dat de bank garanties eiste, waaraan de Almeloër niet zou willen meewerken. En opnieuw kon hij dat niet hard maken. Ook was er volgens hem sprake van een pachtconstructie, waardoor hij er niet zomaar uitgezet zou kunnen worden. De rechter oordeelt nu dat het gaat om ‘koop met uitgestelde levering’ en dat er van pacht geen sprake is. Behalve proceskosten moet de Geesternaar ook een voorschot op de schadevergoeding voor de veestapel betalen. Een halve ton.