Nieuws Actueel

Rechter trekt 25 dagen uit voor vastgoedzaak

Van onze redactie 15 november 2014

De verdachten kochten in Amsterdam en Flevoland huizen van woningcorporaties. Ze gingen er niet zelf wonen, maar verhuurden ze aan illegalen of maakten er drugspanden van. Om de huizen te kunnen kopen werden werkgeversverklaringen en loonstroken vervalst. Ook vervalsten de verdachten facturen om geld uit bouwdepots te kunnen halen. Degenen die de bouwdepots aanvroegen hadden zelf geen geld, zodat banken het geleende geld nauwelijks konden terugvorderen, zegt het OM.

De zogenoemde Pesetazaak begon in 2010, toen het OM steeds meer informatie kreeg over fraude met woningen van corporaties. In 2011 werden zestien van de zeventien verdachten opgepakt. Daarna liep de zaak jaren vertraging op, omdat de advocaten van de verdachten steeds met nieuwe verzoeken kwamen. Zo wilden zij samen met de rechters naar Suriname reizen om getuigen te horen. Dat ging niet door, evenals het oproepen van honderd getuigen. Veertig andere getuigen zijn ondertussen wel gehoord.

De zaak gaat maandag van start. Tot kerstmis komen telkens een of twee verdachten voor de rechter. De drie hoofdverdachten staan op 3, 4, 10, 11, 12, 15, 18 en 19 december terecht. Het OM is van plan om de zaak nu helemaal af te handelen. De rechtbank wil op 16 februari 2015 uitspraak doen.