Nieuws Actueel

Rechtse partij VNL is toevlucht voor ex-PVV'ers

Van onze redactie 8 januari 2015

Geert Wilders zal er niet meteen wakker van liggen: interne perikelen lijken amper van invloed op het succes van zijn partij. De exit van het Groningse PVV-Statenlid Matthijs Jansen gisteren volgde kort na het opstappen van het Gelderse Statenlid Marc van Kampen vorige week.

Jansen vindt dat de PVV op punten de SP links inhaalt. Ook kan hij zich niet vinden in de hardere anti-islamstandpunten van de partij. Van Kampen heeft vooral moeite met de innige samenwerking met ultrarechtse partijen als Front National.

De provinciale politici sluiten zich nu aan bij Voor Nederland (VNL), de nieuwe rechtse partij van voormalig PVV-Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. Zij vormen sinds vorig jaar een tweemansfractie in het parlement na hun vertrek uit de partij van Wilders. Bontes stapte op uit onvrede met de organisatie van de partij, voor Van Klaveren waren de 'minder minder'-uitspraken van Wilders de druppel. Hij verklaarde de sociaal-economische koers van de partij al langer te links te vinden.

VNL is zo langzamerhand een toevluchtsoord voor ontevreden PVV'ers geworden. Vlak voor de jaarwisseling sloot Laurence Stassen (voormalig PVV-europarlementariër) zich al aan bij VNL, vorig jaar deed het Zuid-Hollandse Statenlid Stephan Jansen hetzelfde. VNL is eveneens kritisch over de islam en immigratie, maar stelt minder radicaal te zijn dan de PVV.