Nieuws Actueel

Rechtszaak Badr Hari: Genoeg bewijs mishandeling Koen Everink

Merlijn Ensing 22 januari 2014

Voor de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation 2012 door Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. is voldoende bewijs. Die conclusie heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag getrokken. Het OM is woensdagmiddag begonnen aan zijn slotbetoog, dat moet uitmonden in strafeisen tegen Hari en Y.

Volgens justitie gaat het niet om een poging tot doodslag, waarop aanvankelijk is ingezet. Voor dat misdrijf is een aanmerkelijke kans vereist dat het slachtoffer het leven zou hebben gelaten. Dat is in deze zaak niet het geval, vindt het OM. Dat neemt niet weg dat slachtoffer Everink zwaar gecompliceerd letsel heeft opgelopen. De mishandeling heeft volgens het OM met voorbedachten rade plaatsgevonden.

Volgens officier van justitie Maaike Bienfait is het onderzoek naar het geweld tijdens Sensation, in skybox 233 van de Amsterdam ArenA, gecompliceerd geweest, onder wegens het grote aantal getuigen dat moest worden gehoord.

Tijdens haar betoog toonde Bienfait camerabeelden waarop is te zien hoe Everink de skybox uit wordt geduwd. Duidelijk is dat zijn linkervoet bijna helemaal van zijn onderbeen is geraakt.

Everink is er zeker van dat Hari en Y. tot het groepje mannen behoorde dat hem te grazen heeft genomen. Zijn verklaringen zijn betrouwbaar en consistent geweest en worden ondersteund door een aantal andere getuigen, vindt justitie. Dat geldt niet voor de verklaringen van Hari, die heeft verklaard dat hij Everink één klap heeft gegeven. Later wilde Hari niet meer aan het onderzoek meewerken.

Ook Estelle Cruijf, die Sensation samen met Hari bezocht, heeft wisselende, leugenachtige verklaringen afgelegd, aldus justitie.

Het OM verdenkt Hari van nog een reeks andere geweldsmisdrijven, vooral gepleegd in het Amsterdamse uitgaansleven.