Nieuws Actueel

Rechtszaak tegen staat om falend klimaatbeleid start

Van onze redactie 14 april 2015

Image 4668946

Bij de rechtbank in Den Haag staat de Nederlandse staat dinsdag terecht. Die is aangeklaagd door Milieustichting Urgenda en 900 mede-eisers die zich zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering. De overheid doet niet genoeg om burgers daartegen te beschermen, stellen zij. Ze willen dat de rechter maatregelen afdwingt om gevaarlijke opwarming van de aarde te voorkomen.

Klimaatakkoord Dat trekt de aandacht, in het jaar waarin een internationaal klimaatakkoord moet worden gesloten onder de vlag van de Verenigde Naties. Ook buiten de landsgrenzen.

De uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, moet volgens Urgenda snel moet worden ingeperkt. De overheid schuift het vervangen van fossiele brandstoffen door zonne- en windenergie voor zich uit, stelt Urgenda-directeur Marjan Minnesma.

"Als we niet willen dat het leven op aarde in de 2e helft van deze eeuw zéér onaangenaam wordt, moeten we voorkomen dat de aardbol meer dan 2 graden opwarmt. Dat houdt in dat we voor 2020 de CO2-uitstoot met 40% moeten hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990", zegt Minnesma. "Daarmee vragen we niks geks. Landen om ons heen, zoals Duitsland en Denemarken, gaan die 40% gewoon halen. Maar met het huidige beleid van de overheid komen wij hoogstens uit op 17%."

België In navololging van de Nederlandse klimaatzaak zijn burgers en milieuorganisaties in december ook in België een rechtszaak tegen de staat gestart. In de VS lopen juridische procedures om maatregelen tegen klimaatverandering af te dwingen van de federale overheid en alle staten.