Nieuws Actueel

Record aan buitenlandse investeringen: Nederland aantrekkelijker dan ooit

Rik Nizet 9 maart 2015

Tulpen bloembollen nederland middelgroot

Nederland is aantrekkelijker dan ooit voor buitenlandse bedrijven. De buitenlandse investeringen zijn vorig jaar bijna verdubbeld naar een recordbedrag van circa 3,2 miljard euro.

Lees ook:We groeien weerMKB floreert in 2015Dat blijkt volgens De Telegraaf uit de jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), de organisatie die helpt investeerders naar Nederland te komen. Een jaar eerder werd er nog circa 1,7 miljard euro geïnvesteerd. In totaal zijn er 187 nieuwe projecten gerealiseerd, waaronder een datacentrum in de Eemshaven en een megawindpark.Verenigde StatenDe Verenigde Staten (VS) blijven het land waar de meeste investeringen vandaan komen. Amerikaanse investeerders zijn goed voor 65 projecten en ruim 2.300 banen. China volgt op de tweede plaats met 28 projecten en ruim 500 banen. Zuid-Koreaanse investeerders timmeren flink aan de weg met 15 projecten en 165 banen. Ook India heeft een behoorlijk aandeel met 10 projecten die leiden tot 225 banen. In 2013 bedroegen de buitenlandse investeringen nog 1,7 miljard euro. Dat jaar was dankzij enkele grote projecten wel een topjaar qua aantal nieuwe banen: liefst 8.500. In 2012 waren buitenlandse investeringen goed voor ruim 5.000 banen.Lat hoger leggenDe ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) zijn verantwoordelijk voor het werk van de NFIA. Zij blijven de lat de komende jaren hoog leggen. "De rest van de wereld zit niet stil’, aldus Kamp die wil dat ons land aantrekkelijk blijft voor nieuwe bedrijvigheid. Ploumen wil vooral beginnende, vernieuwende, internationale bedrijven naar Nederland halen, "want daar kunnen we nog veel winst halen’’.

MKB floreert in 2015Het gaat dit jaar beter in het MKB. Zelfs beter dan het grootbedrijf. Dat wordt voorspeld in het rapport ‘Algemeen beeld van het MKB in 2015’. In het MKB wordt een afzetgroei van 2,25 procent verwacht tegenover 2,0 procent in het grootbedrijf. De werkgelegenheid in het MKB zal met 1,0 procent toenemen. Dit komt neer op ongeveer 45.000 werkenden. De werkgelegenheidsgroei in het grootbedrijf blijft hierbij achter met een groei van 0,5 procent. Deze groei komt neer op ruim 10.000 werkenden, aldus het Panteia-rapport gepubliceerd op Ondernemerschap.nl.