Nieuws Actueel

Record voor haven Amsterdam

Rik Nizet 8 januari 2015

De Amsterdamse haven heeft vorig jaar volgens voorlopige cijfers een recordoverslag gerealiseerd van 79,9 miljoen ton. Dat is 1,4 procent meer dan in 2013. Inclusief de overslag in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad steeg de totale overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied met 1,7 procent tot ruim 97,4 miljoen ton. Ook dat is een record. Dat maakte exploitant Havenbedrijf Amsterdam vrijdag bekend.

Het grootste deel van de overslag in de Amsterdamse haven betreft zogenoemde natte bulk, waarbij het vooral gaat om olieproducten zoals benzine. Daar noteerde het Havenbedrijf een stijging met ruim 2 procent tot 42 miljoen ton. Droge bulk liet een stijging zien met 1 procent tot 34,4 miljoen ton. Dat was te danken aan de overslag van steenkool, die met 8 procent steeg. De overslag van agribulk daalde met 5 procent. Minnen waren er ook bij de overslag van containers en bij de aan- en afvoer van auto's.

CruiseschepenDaarnaast liepen er minder cruiseschepen de Amsterdamse haven binnen. Het waren er in totaal 126 tegen 137 in 2013. De daling heeft te maken met huidige zeesluis die te krap is voor de nieuwste categorie cruiseschepen. De nieuwe zeesluis bij IJmuiden moet de belemmeringen opheffen. De verwachting is dat die er in 2019 is. Amsterdam verwelkomde wel 14 procent meer riviercruiseschepen, 1685 in totaal.