Nieuws Actueel

Recordaantal Nederlandse octrooiaanvragen

Lotte Grimberg 26 februari 2015

Het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) bereikte een absoluut hoogtepunt in 2014. Sterke groei van het aantal aanvragen was vanuit Nederland. De stijging was 9,1% ten opzichte van 2013. Hiermee stijgt Nederland naar de derde plaats in het aantal octrooiaanvragen in Europa, evenals in het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners.

Voor Nederland was 2014 een jaar van ongekende records wat betreft octrooiaanvragen. Het was het derde achtereenvolgende jaar van groei (2013: + 17%, 2012: + 5%) in het aantal octrooiaanvragen, na een daling tussen 2009 en 2011. Nederland stijgt hiermee van nummer vier naar nummer drie in het aantal octrooiaanvragen van Europese landen. Met een aandeel van 3% in alle octrooiaanvragen bij het EOB, staat Nederland nu op nummer zeven (voorheen acht) in de lijst van alle landen.

AanvragenAls het gaat om het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners, springt Nederland van de 5e naar de 3e plaats (van 347 naar 405 aanvragen), achter Zwitserland en Finland. Op bedrijfsniveau is Philips de nieuwe nummer 2 op de lijst van bedrijven die de meeste octrooiaanvragen indienen bij het EOB. Philips staat hiermee achter Samsung en vóór Siemens. Philips is nu de nummer 1 in bedrijfsoctrooiaanvragen in twee van de tien belangrijkste technologische gebieden bij het EOB: Medische Technologie en Elektrische Apparaten.

Banenmarkt"De vraag naar octrooibescherming in Europa groeit gestaag en laat voor het vijfde jaar op rij een stijging zien," aldus EOB President Beno?t Battistelli. "Europa blijft zijn belangrijke rol als mondiaal knooppunt van technologie en innovatie voor een groeiend aantal bedrijven uit de hele wereld versterken. De stijging van het aantal octrooiaanvragen afkomstig uit Europa onderstreept het belang van octrooi-intensieve industrieën als een solide basis voor de Europese kenniseconomie. Zij bevorderen het Europese concurrentievermogen, economische kracht en de banenmarkt."

Meest actieve octrooiaanvragerMet 2.317 aanvragen was Philips in 2014 (een groei van 26% ten aanzien van 2013) de meest actieve octrooiaanvrager in Nederland. Het bedrijf klimt van een 15e plaats in 2012 en een 3e positie in 2013 naar een nummer twee-positie van alle octrooiaanvragen van bedrijven bij het EOB. De grootste Nederlandse groeier in het aantal octrooiaanvragen was DSM (849 aanvragen), een toename van 29% ten opzichte van het voorgaande jaar. Wat betreft meest actieve Nederlandse octrooiaanvragers wordt Philips (2317) gevolgd door DSM (849), Shell (285), NXP (239), Unilever (167 aanvragen in Nederland en 226 in de UK, waarmee het bedrijf daar op nummer 1 staat) en Canon (149).

TechnologiegebiedenDe drie belangrijkste technologiegebieden waarvoor het EOB Nederlandse octrooiaanvragen ontving waren Biotechnologie (11% van de aanvragen, groei van 60% tov 2013),Medische Technologie (11% van de aanvragen) en Elektrische Apparaten (9%). In het algemeen laat het overzicht voor Nederland een hoge specialisatie zien op het gebied van levensmiddelenchemie.

Ten opzichte van het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners in Europa staat Nederland met 406 aanvragen (+ 17% ten opzichte van vorig jaar) op de derde plaats, komend vanaf een vijfde plaats. Nederland staat nu net achter Zwitserland en Finland, maar voor Zweden, Denemarken, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en ver boven het EU-28 gemiddelde van 131 applicaties per miljoen inwoners.

Kleinere bedrijvenIn tegenstelling tot de verwachting dat het EOB met name wordt gebruikt door grote bedrijven, laat een overzicht van gebruikers zien dat 30% van de aanvragers tot het MKB behoort. Dit onderstreept de belangrijke rol die het EOB speelt als dienstverlener voor kleinere bedrijven. Ongeveer 6% van de aanvragers waren onderzoeksinstellingen of universiteiten. Het percentage grote bedrijven was 64%.