Nieuws Actueel

Recordfiles, want onze vrije dagen zijn op

Tom Voermans 18 november 2015

Fileverkeerad1065

Eén regenachtige dinsdag in november en hop: er staat 's ochtends 507 kilometer snelwegfile. Woensdagavond was het met 370 kilometer al niet veel beter. November is dé filemaand, want we zijn door onze vrije dagen heen. De ANWB vraagt opnieuw aandacht voor het nieuwe werken, zodat we niet allemaal op hetzelfde tijdtstip de weg opgaan, schrijft het AD.

Manager Verkeersinformatie Arnoud Broekhuis van de ANWB stond er woensdag niet van te kijken. Regen, donker, een dinsdag én november: alle ingrediënten voor een recordfile. Alleen op 5 februari was het dit jaar tot dusver drukker (550 kilometer file). "We rijden weer in het donker. Dinsdag en donderdag zijn altijd al de drukste dagen op de weg. En niemand is in deze maand met vakantie. In oktober nemen veel mensen nog herfstvakantie. Maar we zijn nu door onze vrije dagen heen en de paar dagen die we nog hebben, sparen we op voor de kersttijd. November is de drukste maand van het jaar op de weg."

Meer werkDe komende weken wordt het voor de automobilist dan ook niet beter, voorspelt Broekhuis. Dit najaar zijn de files erger dan in voorgaande jaren. Sinds april vorig jaar neemt het aantal files weer fors toe. Nu al plus 20 procent. En dat voelt nog erger dan het is. Want afgelopen jaren werd de automobilist verwend. Er kwam veel asfalt bij: spitsstroken, wegverbredingen, nieuwe wegen. Bovendien was het crisis. "De economie groeit. Meer vrachtwagens, meer koeriers, meer werk. De extra rijstroken werken niet meer. Het wegennet is weer heel snel aan het vollopen."

SpreidenDe ANWB vraagt om hernieuwde aandacht voor anti-filemaatregelen. "We moeten ons weer afvragen of we wel allemaal in de spits op weg moeten. Als dit zo doorgaat, hebben we elke dag een record. Spreiden is wenselijk."

Zwart schaapWoensdagochtend was het extra druk als gevolg van het bar slechte weer in het oosten van het land en de nodige aanrijdingen en pechgevallen. Op de A7 bij Purmerend ontstond een file doordat een zwart schaap over de snelweg sjokte. De politie jaagde het beest weer de berm in.

Ravage in RotterdamDe drukte op de snelwegen leidde ook in de steden tot verstopte wegen, doordat mensen sluiproutes kozen. In Rotterdam veroorzaakte een automobilist een ravage toen hij op de Ringdijk de file wilde mijden door over het fietspad te rijden. Daar schepte hij twee fietsers. Vervolgens schampte hij op de kruising met de Melanchtonweg een taxibusje, om tegen een bus tot stilstand te komen. Zes mensen moesten naar het ziekenhuis.