Nieuws Actueel

Recordlage rentes

Rik Nizet 27 november 2014

De rente op toonaangevende tienjarige staatsobligaties van tal van eurolanden zakte donderdag tot recordlage niveaus. Dat kwam door speculatie van beleggers op een uitbreiding van de steunprogramma's van de Europese Centrale Bank (ECB).

De rente op de tienjarige Duitse staatslening, die als het meest veilig geldt, daalde tot 0,71 procent. Dat is in ieder geval de laagste stand sinds persbureau Bloomberg in 1989 begon met het bijhouden van de renteontwikkeling. De rente op vergelijkbaar Nederlands staatspapier daalde tot 0,83 procent. Aan het begin van dit jaar was de Nederlandse rente nog ruim 2,2 procent.

Halverwege de middag daalde de rente op tienjarige Franse staatsobligaties voor het eerst onder 1 procent

President Mario Draghi van de ECB beloofde eerder deze maand dat de centrale bank alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat de inflatiedoelstelling van net geen 2 procent buiten beeld raakt. Dat werd door de financiële markten opgevat als een voorbode van aanvullende maatregelen.

Tijdens de schuldencrisis liepen de rentes van onder meer Italië en Spanje gevaarlijk hoog op, omdat beleggers er minder vertrouwen in hadden dat de landen aan hun verplichtingen konden blijven voldoen. De belofte van Draghi in de zomer van 2012 om te doen wat nodig was om de euro te redden, leidde tot een afname van de spanningen rond de staatsfinanciën van de Zuid-Europese landen. De rentes op staatsobligaties zijn daardoor sindsdien sterk gedaald.

De rente op de tienjarige Italiaanse lening daalde donderdag tot een historisch dieptepunt van 2,1 procent. De Spaanse rente zakte tot 1,9 procent, eveneens een laagterecord.

Griekenland viel als enige euroland uit de toon met een stijging van de rente tot 8,2 procent. Beleggers vrezen nog altijd voor de verkiezingen, begin volgend jaar, waarbij het linkse Syriza aan de macht zou kunnen komen. Die partij is fel tegen de door de internationale geldschieters opgelegde bezuinigingen.