Nieuws Recreatie en toerisme

Geplaagde reiswereld moet na corona weer een tik opvangen: oorlog in Oekraïne

Hoeveel plagen de reiswereld nog verstouwen? Na corona kan de oorlog in Oekraïne er nog wel bij verzucht een reisondernemer. ‘Het is voor de inwoners daar erger dan hier, maar toch… Het is niet fijn voor de reisindustrie’.

Van onze redactie 28 februari 2022

Kiev Oekraine vakantie

Kiev als vakantiebestemming? Na corona krijgt de reiswereld door de oorlog in Oekraïne weer een tik te verwerken. Foto: Shutterstock

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

De wereld ging sinds midden februari weer open nu de coronamaatregelen aan het verdwijnen zijn. ,,Na twee jaar konden we weer verre reizen gaan boeken, de wereld intrekken. Maar nu Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen, is dat veranderd”, verzucht Mirjam Dresmé van de ANVR. ,,Op de reiswebsite van Buitenlandse Zaken (Nederlandwereldwijd.nl) kleurt Rusland oranje en Oekraïne kleurt rood. Tot voor kort hadden die kleuren te maken met coronarestricties, nu heeft het te maken met de veiligheidssituatie in de twee landen.”

Het reisadvies komt erop neer om thuis te blijven. Vliegen vanuit Nederland die kant op is niet meer mogelijk, omdat geen luchtvaartmaatschappij meer op de twee landen vliegt.

Wat betekent dat voor de reisondernemer? Dresmé: ,,Als zij al een reis hebben georganiseerd dan kan de consument zijn geld terugkrijgen. Ik verwacht dat het aantal trips daarheen bijna nihil zal zijn. Pas sinds midden februari ging het coronareisadvies van BuZa naar geel.”

Lees ook: 'Deze zomer wordt drukste ooit': reissector verwacht optimaal te profiteren van de versoepelde coronamaatregelen

Reisondernemer Maurits Bouwman is gespecialiseerd in Ruslandreizen. Met zijn reisbureau Sovjet Reizen organiseert hij al 15 jaar reizen richting Rusland, de voormalige Sovjet-Unie en Oost-Europa. ,,We organiseren richting dertig landen reizen. Rusland en Oekraïne zijn nu niet meer mogelijk. Gelukkig kunnen we nog naar andere bestemmingen reizen, mits veilig aan te vliegen. Voor ons is het niet de eerste keer dat we hiermee om moeten gaan, los van corona. We hebben de annexatie van de Krim meegemaakt en de problemen rond Zuid-Ossetië.”

Voor Bouwman kon de oorlog in Oekraïne op een niet vervelendere periode vallen. ,,We waren net aan het opkrabbelen van corona en nu dit. Met de reizigers die hadden geboekt gaan we in gesprek. Gelukkig zijn we een gezond bedrijf. Ons bedrijf hangt niet af van een of twee bestemmingen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws